First nebo last moment?

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V tomto zimním období většina lidí spíše přemýšlí o tom, jak se co nejlépe vyhnout nadcházející chřipkové epidemii a kroky většiny z nás směřují především do lékáren a obchodů s teplým oblečením. Najdou se však i tací, kteří již dnes míří do cestovních kanceláří. Proč to dělají?

Odpověď je jednoduchá. Jejich cílem je snaha využít některé z nabídek zahraniční dovolené za zvýhodněnou cenu. Právě v tomto období, většinou od začátku ledna do konce února, přicházejí cestovní kanceláře s novými katalogy obsahujícími nabídky letní dovolené. Pokud si do konce určitého období vyberete vaši letní dovolenou, bude vám poskytnuta nemalá sleva. Ta se může vyšplhat až do výše 14% z původní katalogové ceny. Výše poskytnuté slevy závisí mimo vaší včasné rezervace i na tom, pokolikáté již s danou cestovní kanceláří cestovní smlouvu uzavíráte. Přičemž platí, že čím více služby dané cestovní kanceláře využíváte, tím vyšší sleva vám je poskytnuta. Některé cestovní kanceláře vám navíc jako odměnu za věrnost nabídne balíček služeb zdarma. Můžete tak využít například nabídky výletů, či stravování zadarmo.

V čem spočívá výhoda nabídky first moment a pro koho je vhodná? Kdo naopak s výběrem letní dovolené vyčkává a využije až nabídky last moment? Nabídka zájezdů first moment je vhodná především pro ty, kteří jsou již dnes schopni určit a pevně zafixovat datum své letní dovolené. V takovém případě je jim určená nabídka zájezdů mnohem bohatší než při využití nabídky last moment. Zpravidla si mohou vybrat z veškerých nabízených termínů zájezdů. Málokdy se stane, že by jimi požadované datum bylo již obsazené. Nemusí se ani bát, že by vybranou dovolenou museli zaplatit ihned a najednou, jak tomu bývá u nabídek last moment, kde odklad platby prakticky není možný. U nabídek first moment se většinou platí jen určitá záloha a doplatek zájezdu se uhradí později. Přestože je nabídka first moment výhodná, nevyužívá ji doposud tolik lidí. Většina lidí nechává výběr dovolené na poslední chvíli, kdy už s určitostí vědí, že budou mít v daném termínu volno v práci atd.

V čem se liší first a last moment? Cenový rozdíl není veliký. Většinou si jsou nabídky cenově velmi podobné. Co se týče nabídky last moment, hlavní nevýhodou je fakt, že výběr zájezdů je velmi omezen. Může se stát, že si přes internet nebo v katalogu vyberete zájezd podle vašich představ, ale po příchodu do cestovní kanceláře zjistíte, že v daném termínu je již zájezd obsazen. To bývá případ většiny oblíbených prázdninových letovisek. Nabídka last moment je vhodná pro ty, kteří s předstihem nemůžou určit datum své dovolené, a tak jim ani nic jiného nezbývá. Nehodí se však pro ty, kteří chtějí cestovat ve větším počtu. Málokdy se totiž podaří najít na požadované datum dostatek míst pro větší skupinky. Pokud tedy máte možnost zvolit si termín své letní dovolené již dnes, uděláte nejlépe, když si svou dovolenou vyberete a zamluvíte co nejdříve. Nejen že si budete moc zvolit jeden z téměř všech možných zájezdů, ušetříte peníze a navíc se budete moci těšit na dovolenou už dlouhou dobu dopředu.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí