Podnikatelé a nabízení dohod o provedení práce o prázdninách

štítky Daně Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

I osoby samostatně výdělečně činné mohou být zaměstnavateli a nabízet zaměstnání. V letních měsících jsou oblíbené zejména brigády na dohodu o provedení práce. Jak vysoké bude zdanění letních brigád? S jakou novou administrativou u dohod o provedení práce musí od července zaměstnavatelé počítat?

Nabízení brigád na dohodu o provedení práce s hrubou odměnou 10000 Kč a méně je pro drobné živnostníky a podnikatele velmi výhodné. V případě, že je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně, potom se neplatí z hrubé odměny sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Pojistné v těchto případech neplatí zaměstnavatel ani zaměstnanec. Při překročení limitu se již standardně pojistné odvádí.

Sazby pojistného v roce 2024

Z hrubé odměny ve výši 10001 Kč a více je zaměstnanci sraženo zdravotní pojištění v sazbě 4,5 % a sociální pojištění v sazbě 7,1 %. Zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance na zdravotním pojištění 9 % z hrubé odměny a na sociálním pojištění 24,8 % z hrubé odměny. Sazby povinného pojistného jsou stejné při práci na klasickou pracovní smlouvu (i na zkrácený úvazek) nebo pracovní dohody s odměnou nad limit.

Žádná daňová úspora

Když má zaměstnanec hrubou odměnu z dohody o provedení práce např. 20000 Kč, tak nedochází k žádné daňové úspoře a zdanění je stejné jako při práci na standardní pracovní smlouvu. Pro drobné brigády rádi nabízejí zaměstnavatelé právě brigádu s hrubou odměnou 10000 Kč.

Daňové změny budou platit až od ledna 2025

Plánované změny ve zdanění u dohod o provedení práce měly původně platit od července, nakonec však budou v platnosti až od ledna příštího roku. I o letošních prázdninách tak bude možné pracovat pro více zaměstnavatelů současně s hrubou odměnou 10000 Kč a méně a přitom ani z jednoho zaměstnání neplatit sociální a zdravotní pojištění. Toto opatření je pro zájemce o více brigád s nižší odměnou velmi výhodné.

Mzdové náklady = čistá odměna

V případě, že činí hrubá měsíční odměna 10000 Kč a zaměstnanec podepsal u zaměstnavatele prohlášení k dani, tak jsou mzdové náklady zaměstnavatele na úrovni čisté mzdy zaměstnance, tedy ve výši 10000 Kč.

Text Částka
Hrubá odměna 10000 Kč
Pojistné placené zaměstnavatelem 0 Kč
Mzdové náklady 10000 Kč
Pojistné placené zaměstnancem 0 Kč
Daň z příjmu 1500 Kč
Sleva na poplatníka 2570 Kč
Daň z příjmu po slevě 0 Kč
Čistá odměna na účet zaměstnance 10000 Kč

Srážková daň a čistá odměna

Pokud je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10000 Kč a méně a zaměstnanec nepodepsal prohlášení k dani, tak je odvedena 15% srážková daň. Např. při hrubé odměně 10000 Kč činí čistá odměna 8500 Kč. Sleva na poplatníka se uplatňuje pouze při podepsaném prohlášení k dani, přičemž je možné mít prohlášení k dani podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele.

Hlášení zaměstnání na DPP od července

Poprvé za červenec budou muset zaměstnavatelé hlásit České správě sociálního zabezpečení všechny zaměstnance pracující na dohodu o provedení práce, tedy i zaměstnance s hrubou odměnou pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění. Termín bude do 20. dne následujícího měsíce. Hlášení se bude podávat elektronicky, přičemž se bude používat speciální tiskopis, tzv. výkaz DPP. V uvedeném tiskopisu se bude uvádět i příslušná měsíční odměna zaměstnance, z čehož vyplývá, že se bude podávat za všechny měsíce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí