Poradna: Zvýšení čisté mzdy a srážky ze mzdy

štítky Poradna Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jakub: V minulosti jsem podnikal, příliš se mi nedařilo, tak jsem podnikání ukončil a nyní jsem zaměstnancem. Z podnikání mi však zůstaly dluhy, takže mi jsou ze mzdy prováděny srážky ze mzdy. Čistou mzdu jsem v posledních měsících měl cca 28000 Kč, teď jsem změnil práci a čistou mzdu bych měl mít cca 34000 Kč. Polepším si vůbec, když mám srážky ze mzdy?

Ukončením samostatné výdělečné činnosti samozřejmě nedochází k vyřešení dluhů, které vznikly za dobu trvání neúspěšného podnikání. Ideálním řešením při vzniku dluhu je s věřiteli aktivně komunikovat a zkusit najít nějaké řešení, aby se předešlo exekuci. Vzhledem k tomu, že jste nechal dojít situaci až k vymáhání prostřednictvím srážek ze mzdy, tak je nutné počítat s růstem nákladů spojených s úhradou dlužných závazků. Vždy je výhodnější splácet závazky např. formou splátkového kalendáře.

Exekuce ze mzdy má svá pravidla

Věřitelé si rok od roku lépe hlídají své pohledávky, takže je velmi nízká pravděpodobnost, že dojde k jejich promlčení a pokud začne dlužník pracovat, tak se velmi rychle začnou provádět srážky ze mzdy. Vyhnout se exekuci prostřednictvím srážek ze mzdy nelze, neboť mzdová účetní musí postupovat v souladu s legislativou. Srážky ze mzdy mají samozřejmě svá zákonná pravidla, kdy zaměstnanci vždy musí zůstat nezabavitelné minimum.

Záleží na životní situaci

Srážky ze mzdy se liší, zdali se jedná o přednostní či nepředností pohledávku a navíc závisí na počtu osob, které dlužník vyživuje. Tyto skutečnosti v dotazu neuvádíte, proto níže vypočtu srážky ze mzdy v praktickém příkladu.

Praktický výpočet

Pan XY má čistou mzdu, tedy částku, kterou obdrží od svého zaměstnavatele na účet, ve výši 28000 Kč. Pan XY má nepředností pohledávky a nevyživuje žádnou osobu a nemá ani děti. Při čisté mzdě ve výši 28000 Kč je srážka ze mzdy 5098 Kč.

V případě, že by pan XY měl čistou mzdu 34000 Kč, potom by exekuční srážka činila 7098 Kč. Když tedy panu XY stoupne čistá mzda, tak si finančně polepší, neboť v jeho případě se exekuční srážka nezvýší o celou částku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí