Poradna: Vyšší nemocenská pro invalidní důchodce

štítky Invalidita Poradna Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vlasta: Pobírám dva roky invalidní důchod prvního stupně a stále pracuji. Nyní jsem nemocná. Budu mít jako invalidní důchodce nárok alespoň na výhodnější výpočet nemocenské, když moje mzda je z důvodu práce na zkrácený úvazek nízká? Pracovat na plný úvazek již nezvládám.

Pracující invalidní důchodci prvního stupně mají nárok na nemocenskou za stejných podmínek jako ostatní zaměstnanci. Omezení ohledně nároku na nemocenskou se dle zákona o nemocenském pojištění vztahuje pouze na starobní důchodce a invalidní důchodce třetího stupně.

Účast na pojištění u zkráceného úvazku

Podmínkou pro přiznání nemocenské je účast na nemocenském pojištění. Ze zkráceného úvazku se vždy odvádí sociální pojištění, proto tuto zákonnou podmínku splňujete a budete mít nárok na nemocenskou. Výše hrubé mzdy nehraje s ohledem na přiznání či nepřiznání nemocenské roli. I zaměstnanci s hrubou mzdou nižší než 18900 Kč, což je aktuální minimální mzda platná pro práci na plný úvazek, mohou pobírat nemocenskou.

Náhrada mzdy v prvních 14 dnech nemoci

V prvních 14 dnech pracovní neschopnosti náleží náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnanci zaměstnavatel. Nemocenská, kterou vyplácí Okresní správa sociálního zabezpečení, náleží až od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti.

Stejný výpočet nemocenské

Přestože pobíráte invalidní důchod prvního stupně, tak budete mít nárok na nemocenskou ve stejném rozsahu, jako kdybyste jej nepobírala. Z důvodu nároku na invalidní důchod prvního stupně nedochází k žádnému speciálnímu zvýhodnění při výpočtu nemocenské.

TIP: Kalkulačka nemocenské v roce 2024

Vstupní údaje pro výpočet nemocenské

Výše nemocenské bude tedy záviset na dosahovaných příjmech v rozhodném období. Při následném výpočtu nemocenské platí, že čím vyšší příjmy, tím vyšší nemocenská. Při práci na zkrácený úvazek budete mít tedy nižší nemocenskou, než kdybyste pracovala na plný úvazek, neboť rozhodné příjmy jsou nižší. V samotné výpočtové formuli nemocenské však nedochází k žádným speciálním úpravám.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí