Poradna: Odchod do předčasného důchodu a příjmy z nájmu

štítky Domácnost Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Evžen: Žiji už sám, tak jsem před několika roky prodal svůj třípokojový byt a koupil dva jednopokojové byty. V jednom bydlím a druhý pronajímám. Mám dvě děti. Každé dítě bude vlastnit jeden byt. Když odejdu v květnu do předčasného důchodu, jaký to bude mít vliv na příjmy z nájmu a daně z nájmu?

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Z příjmů z nájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu se sociální pojištění nikdy neplatí, proto můžete mít libovolně vysoké příjmy z nájmu a k tomu pobírat předčasný důchod.

Žádné speciální daňové osvobození

Příjem z nájmu nijak neomezuje předčasného důchodce. Současně odchod do předčasného důchodu nezbavuje daňových povinností, i v předčasném důchodu tedy budete příjem z nájmu zdaňovat.

Daňové přiznání

V daňovém přiznání uplatníte slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč, stejně jako ostatní daňoví poplatníci. Nárok na slevu na poplatníka náleží i při pasivních příjmech. Roční sleva na poplatníka se nijak nekrátí. Na doplnění uvádím, že do ročního daňového základu ve výši 205600 Kč nevzniká z důvodu slevy na poplatníka povinnost platit daň z příjmu.

Skutečné výdaje nebo paušální výdaje

V předčasném důchodu budete tedy příjem z nájmu zdaňovat stejným způsobem jako nyní. Tj. výdaje uplatníte buď ve skutečné výši nebo 30% výdajovým paušálem a budete vyplňovat nejenom samotné čtyřstránkové daňové přiznání, ale i přílohu číslo dva daňového přiznání.

Pojistné se neplatí

Z příjmu z nájmu se neplatí sociálního ani zdravotní pojištění bez ohledu na výši inkasovaného nájmu. Současně platí, že příjem z nájmu Vám měsíční starobní důchod nezvýší.

Stejné dopady jako pro řádného důchodce

S ohledem na daňové povinnosti je na tom předčasný důchodce při příjmech z nájmu stejně jako řádný starobní důchod. Ohledně příjmů z nájmu není žádné zvýhodnění řádného starobního důchodce a žádné znevýhodnění předčasného důchodce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí