Poradna: Invalidní důchod druhého stupně a podnikání

štítky Invalidita Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Veronika: Dlouhodobě jsem pracovala a k tomu podnikala. V loňském roce mi byl přiznán invalidní důchod druhého stupně. Práci již nezvládám, ale své podnikání v omezeném rozsahu ano. Jaká pravidla ohledně placení sociálního pojištění platí pro invalidní důchodce v roce 2024? Nesnížím si z důvodu nízkého zisku následný starobní důchod?

Dle aktuálně platné legislativy platí, že invalidní důchodci si finančně nemohou odchodem do starobního důchodu pohoršit. Pro budoucí výpočet starobního důchodu je pro příjemce invalidního důchodu prvního a druhého stupně vhodné, když mají příjem zakládající účast na pojištění, neboť náhradní dobou pojištění pro výpočet starobního důchodu je pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně.

Výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti

Podnikání během invalidního důchodu se považuje za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Když je hrubý zisk (příjem ponížený o výdaje) z výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti do limitu, tak se sociální pojištění vůbec neplatí. Pro celý rok 2024 je limitem částka 105521 Kč, při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje. V případě, že je hrubý zisk nad limit, tak se z něj odvádí sociální pojištění, což má pozitivní vliv na budoucí výpočet starobního důchodu.

Zdravotní pojištění se platí vždy

Při nízkém zisku tedy neplatí podnikající invalidní důchodci daň z příjmu (kvůli slevě na poplatníka a slevě na invaliditu) a sociální pojištění (hrubý zisk je do limitu), platí tak pouze nízkou částku na zdravotním pojištění.

Ze zkráceného úvazku se platí sociální pojištění vždy

S ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu pracují někteří invalidní důchodci prvního a druhého stupně na zkrácený úvazek, ze kterého se vždy odvádí sociální pojištění a navíc mají nárok na placenou dovolenou, stravenky…

Přivýdělek pro invalidní důchodce je důležitý

Někteří invalidní důchodci z různých důvodů nemohou pracovat na zkrácený úvazek a podnikání s nízkým ziskem je jedinou možností, jak mít nějaký vlastní příjem k pobíranému invalidnímu důchodu. Takové řešení je samozřejmě vždy lepší, než dostávat pouze invalidní důchod. Zejména invalidní důchod prvního a druhého stupně je relativně nízký a finančně vyjít pouze s invalidním důchodem je velmi složité.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí