Jak šel čas s minimální mzdou?

štítek Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

V posledních letech se měsíční minimální mzda pravidelně každoročně zvyšovala od ledna, v minulosti tomu tak vždy nebylo. Bylo i období, kdy se minimální mzda přes šest let nezvýšila. Jak vysoká je minimální mzda v porovnání s průměrnou mzdou nebo mediánem mzdy?

V letošním roce činí měsíční minimální mzda pro práci na plný úvazek 18900 Kč. V roce 2023 činila 17300 Kč. Od roku 2015 se minimální mzda zvyšovala od ledna každého roku. V předcházejících letech to však nebylo pravidlem, neboť v od ledna 2007 činila minimální mzda 8000 Kč až do srpna 2013, kdy se zvýšila na 8500 Kč. V posledních letech je zvýšení minimální mzdy značné, vždyť ještě v lednu 2017 byla měsíční minimální mzda 11000 Kč.

Minimální mzda se uvádí v hrubém

Legislativou je minimální mzda stanovena vždy v hrubém, to znamená před zdaněním. Dva zaměstnanci se stejně vysokou hrubou mzdou mohou mít totiž různě vysokou čistou mzdu, kterou obdrží na účet. Nejčastějším důvodem je, že jeden zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění na děti a druhý nikoliv.

Daňový bonus při práci za minimální mzdu

V případě, že zaměstnanec pracující za minimální mzdu uplatňuje daňové zvýhodnění na dítě (děti), tak neplatí nic na dani z příjmu a ještě od státu dostává daňový bonus ve výši rozdílu mezi uplatněným daňovým zvýhodněním na děti a vypočtenou daní z příjmu fyzických osob. V případě uplatnění daňového zvýhodnění na dvě děti je při práci za minimální mzdu čistá mzda na účet ve výši 19568 Kč dokonce vyšší, než je hrubá mzda, neboť v takovém případě je dokonce daňový bonus vyšší než vypočtené povinné pojistné (zdravotní pojištění, sociální pojištění a daň z příjmu).

Poměr vůči průměrné mzdě a mediánu mzdy

Ve třetím čtvrtletí roku 2023 činila průměrná hrubá měsíční mzda 42658 Kč, takže minimální mzda ve výši 18900 Kč činí 44,3 % průměrné hrubé mzdy za třetí čtvrtletí loňského roku. Při porovnání s mediánem mzdy, což je hrubá mzda ležící při seřazení všech mezd v národní ekonomice od nejvyšší po nejnižší přesně uprostřed, je poměr ještě vyšší, a sice 50,4 %. Medián mzdy je vždy nižší než průměrná mzda a za třetí čtvrtletí loňského roku činil 37492 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí