Poradna: Jak vysoká je průměrná mzda na účet?

štítky Poradna Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Renáta: Se zaměstnavatelem mám sjednanou schůzku ohledně prodloužení smlouvy a jednání o nové mzdě. Zajímalo by mě proto, kolik je aktuální průměrná mzda, kterou dostávají zaměstnanci na účet. Děkuji.

Statistický úřad pravidelně zveřejňuje průměrnou mzdu v národním hospodářství, vždy však průměrnou hrubou mzdu před daňovými odvody zaměstnance. Pro statistické účely je rozhodující hrubá mzda, neboť dva zaměstnanci se stejně vysokou hrubou mzdou mohou mít odlišně vysokou čistou mzdu, zejména z důvodu uplatnění či neuplatnění daňového zvýhodnění na děti.

Mzdové náklady zaměstnavatele

Na druhou stranu je vhodné pamatovat na to, že pro zaměstnavatele jsou zase rozhodující mzdové náklady, protože za každého zaměstnance platí navíc na povinném pojistném 33,8 % z hrubé mzdy zaměstnance a právě o povinné pojistné jsou mzdové náklady zaměstnavatele vždy minimálně vyšší, než činí sjednaná hrubá mzda se zaměstnancem.

Daně ze mzdy v roce 2024

Z hrubé mzdy je zaměstnancům srážena daň z příjmu, sociální pojištění, zdravotní pojištění a nemocenské pojištění. U průměrné mzdy je sazba daně z příjmu 15 %. Sazba sociálního pojištění je 6,5 %, sazba zdravotního pojištění 4,5 % a sazba nemocenského pojištění 0,6 %. Každý zaměstnanec s podepsaným prohlášením k dani má nárok na slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč.

TIP: Kalkulačka čisté mzdy v roce 2024

Výpočet průměrné čisté mzdy

Průměrná hrubá měsíční mzda za třetí čtvrtletí roku 2023 činila 42658 Kč. V případě, že zaměstnanec při výpočtu čisté mzdy uplatňuje pouze základní daňovou slevu na poplatníka a žádné další daňové slevy, tak činí čistá mzda obdržena na účet (tedy po odvodu výše uvedených přímých daní) 33874 Kč. Zaměstnanci čerpající daňové zvýhodnění na děti mají čistou mzdu vyšší. Daňové zvýhodnění na děti může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů. Na doplnění uvádím, že např. při uplatnění daňového zvýhodnění na jedno dítě by čistá mzda při stejně vysoké hrubé mzdě činila 35141 Kč, při uplatnění daňového zvýhodnění na dvě děti by čistá mzda při stejně vysoké hrubé mzdě byla 37001 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí