Poradna: Rychlé ukončení zaměstnání v důchodu

štítky Penze Poradna Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Václav: Před více než dvěma roky jsem odešel do řádného starobního důchodu, stále jsem pracoval. Nyní mě však začíná práce zmáhat. Má zaměstnavatel povinnost snížit mi pracovní úvazek na poloviční úvazek? A když se rozhodnu úplně v práci skončit, můžu tak učinit ze dne na den, když už jsem starobní důchodce?

Předpokládám, že rozsah pracovního úvazku máte uveden v pracovní smlouvě. Změna jakéhokoliv ustanovení pracovní smlouvy je samozřejmě možná, musí s tím však souhlasit obě smluvní strany, tj. zaměstnavatel i zaměstnanec. Jednostranně nelze znění pracovní smlouvy změnit.

Řešení problémů se zaměstnavatelem

Osobně Vám doporučuji si o Vaší situaci otevřeně promluvit s Vaším zaměstnavatelem. V případě, že máte dobrou pozici ve firmě, tak může zaměstnavatel s Vaším návrhem souhlasit, protože bude chtít nadále využívat Vašich zkušeností, záleží samozřejmě na mnoha okolnostech (např. jak specifickou práci ve firmě děláte, jak dlouho tam pracujete, jaká je konkrétní Vaší pozice…).

Možnosti ukončení pracovního poměru

Pracovní poměr může být vždy ukončen pouze v souladu se zákoníkem práce, tj. výpovědí podanou zaměstnavatelem, výpovědí podanou zaměstnancem nebo vzájemnou dohodou. V případě podání výpovědi, ať už ze strany zaměstnavatele či zaměstnance, běží klasická dvouměsíční výpovědní lhůta, která začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po jejím doručení druhé smluvní straně. Vzájemnou dohodou je možné pracovní poměr ukončit v podstatě okamžitě, se vzájemnou dohodou však musí souhlasit zaměstnavatel i zaměstnanec.

Nejrychlejší ukončení pracovního poměru je dohodou

Vzhledem k tomu, že pracujete již řadu měsíců po dosažení řádného důchodového věku, tak osobně předpokládám, že zaměstnavatel bude se vzájemnou dohodou o ukončení pracovního poměru souhlasit. Obzvláště, když Vás již práce zmáhá, jak píšete v dotazu. V praxi většina zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají starobní důchodce, počítají s tím, že tento pracovní poměr může být na podnět zaměstnance rychle ukončen, zejména ze zdravotních důvodů.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí