Poradna: Výpovědní lhůta a žádost o důchod

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: Mám již důchodový věk, ale o důchod jsem si zatím nepožádal, protože jsem pracoval a chtěl mít výhodnější výpočet důchodu. Nyní jsem dostal výpověď. Mám požádat o důchod již během výpovědní lhůty nebo musím až po jejím uplynutí. Jak mám postupovat?

V případě, že jste již dosáhl řádného důchodového věku a stále si o důchod nepožádal, tak jste si výdělečnou činností zvýhodňoval výpočet starobního důchodu. Vzhledem k tomu, že v řádném důchodovém věku nejsou žádná výdělečná omezení, tak většina občanů pobírá současně mzdu i důchod. To znamená, že si požádají o starobní důchod a nadále pracují. Práce na tzv. procenta se finančně vyplatí až v delším časovém horizontu.

Co je to práce na procenta?

Z důvodu pozdějšího odchodu do důchodu a současnému zaměstnání je následný výpočet řádného starobního důchodu výhodnější. Za každých odpracovaných 90 kalendářních dní předčasnosti se zvyšuje výpočtový základ o 1,5 %. Standardně přitom odpovídá takový zápočet jednomu roku zaměstnání. S ohledem na získanou dobu pojištění je jeden rok „přesluhování“ jako čtyři odpracované roky.

Finanční náskok

Občané, kteří současně pracují a pobírají starobní důchod, získají oproti lidem pracujícím na procenta finanční náskok, který se následně vyšším důchodem postupně smazána. Např. při pobírání důchodu ve výši 20000 Kč po celý rok se takto získá 240000 Kč a pro většinu lidí je atraktivnější mít za rok ušetřeno 240000 Kč než mít z důvodu přesluhování vyšší měsíční důchod, protože finanční výhoda takového rozhodnutí se projeví za poměrně dlouhé období.

O důchod můžete požádat libovolně

Dosáhl jste již řádného důchodového věku, takže o řádný starobní důchod si můžete požádat již během výpovědní lhůty i po jejím uplynutí. Záleží na Vašem rozhodnutí. Dokonce se můžete ještě rozmyslet a požádat si o starobní důchod zpětně. Legislativou je zpětná žádost o řádný starobní důchod umožněna, přičemž lze obdržet výplatu řádného starobního důchodu až pět let zpětně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí