Poradna: Předčasný důchod bez výplaty a obdržení výpovědi

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jitka: V červenci jsem si nechala přiznat předčasný důchod bez výplaty, počítala jsem, že budu pracovat až do konce roku 2024, kdy dosáhnu řádného důchodového věku. Nyní jsem však dostala v práci výpověď. Neplatí pro mě nějaká ochranná lhůta, když jsem v předčasném důchodu bez výplaty? Kdy budu moci dostávat důchod na účet? Můžu případně dostávat podporu v nezaměstnanosti?

Přiznání předčasného důchodu bez výplaty Vám nepřineslo žádnou speciální zákonnou ochranu před obdržením výpovědi. Zaměstnavatel s Vámi může ukončit pracovní poměr za stejných podmínek jako s ostatními zaměstnanci. V praxi nejčastějším výpovědním důvodem je nadbytečnost (dle § 52, písmena c) zákoníku práce).

Dodržení výpovědní lhůty

I když Vám byl přiznán předčasný důchod bez výplaty, tak to neznamená, že s Vámi může zaměstnavatel ukončit pracovní poměr ihned. Při podání výpovědi ze strany zaměstnavatele běží klasická dvouměsíční výpovědní lhůta. Při dodržení zákonných podmínek Vám bude náležet i odstupné, předčasný důchod bez výplaty není důvodem pro nevyplacení odstupného.

TIP: Kalkulačka předčasného důchodu v roce 2024

Přiznání předčasného důchodu

Přiznat předčasný důchod s výplatou si můžete od skončení pracovního poměru kdykoliv. Jedná se o Vaše svobodné rozhodnutí. Uvolněný předčasný důchod budete mít vyšší, neboť se jeho částka z důvodu výkonu výdělečné činnosti, ze které se platilo sociální pojištění, upraví. Při přiznání předčasného důchodu s výplatou nebudete moci mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Registrace na úřadu práce

Jestliže se budete chtít registrovat na úřadu práce po skončení zaměstnání místo pobírání předčasného důchodu na účet, potom tak budete moci učinit. Předčasní důchodci bez výplaty mohou být v evidenci na úřadu práce a pobírat podporu v nezaměstnanosti. Při splnění zákonných podmínek patří evidence na úřadu práce mezi náhradní doby pojištění. Po přiznání předčasného důchodu bez výplaty však již náhradní doby pojištění měsíční částku státního důchodu nezvyšují.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí