Poradna: Platba paušální daně a přivýdělek v zaměstnání

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Šimon: Jsem OSVČ v paušálním režimu. Všechny daně platím jednou částkou. Nyní mám možnost si ještě přivydělat formou brigády. Jaká pro mě platí pravidla?

Osoby samostatně výdělečně činné, které dobrovolně vstoupí do daňového paušálního režimu, odvádí v jedné měsíční platbě daň z příjmu, sociální pojištění a zdravotní pojištění. Jednou daňovou platbou jsou tedy splněny všechny daňové povinnosti. Základní podmínkou pro využití paušální daně je roční obrat do dvou miliónů korun.

Kdo v praxi volí režim paušální daně?

Pro některé OSVČ znamená účast v daňovém paušálním režimu zajímavou daňovou úsporu na platbě přímých daní. V praxi však vstupují do režimu paušální daně i podnikatelé a živnostníci, kteří sice v souhrnu zaplatí díky měsíční paušální dani nepatrně vyšší částku na dani z příjmu fyzických osob a povinném pojistném, ale současně jim paušální daň přináší pro ně tolik důležitou daňovou předvídatelnost a daňovou jednoduchost.

Zvýšení paušální daně pro rok 2024

OSVČ v daňovém paušálu nevyplňují daňové přiznání ani přehledy pro OSSZ a zdravotní pojišťovnu. V roce 2023 i v roce 2024 jsou tři pásma paušální daně v závislosti na konkrétní situaci OSVČ. Částka paušální daně v prvním pásmu se zvyšuje z 6208 Kč na 7498 Kč, částka paušální daně ve druhém pásmu se zvyšuje z 16000 Kč na 16745 Kč a ve třetím pásmu se zvyšuje z 26000 Kč na 27139 Kč.

Paušální daně a zaměstnání

OSVČ, které chtějí využívat výhod paušálního daňového režimu, nemohou mít příjem ze závislé činnosti podléhající zálohové dani z příjmu. V režimu paušální daně je možné mít pouze příjem ze závislé činnosti podléhající srážkové dani. Zálohová daň se platí i ze zkráceného úvazku. Dle aktuálně platné legislativy se srážková daň odvádí zejména z dohody o provedení práce, když je měsíční hrubá odměna 10000 Kč a méně. V případě, že chcete stále využívat výhod paušální daně, tak si můžete formou brigády přivydělat na dohodu o provedení práce do uvedeného limitu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí