Poradna: O kolik mi stoupne důchod z důvodu zaměstnání v penzi?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Marek: V důchodu stále pracuji. Prý mi to zvýší důchod. O kolik? Jak mám postupovat?

V případě výkonu výdělečné činnosti v řádném důchodovém věku, ze které je odváděno sociální pojištění, dochází ke zvýšení státního starobního důchodu. O zvýšení důchodu je nutné si požádat. Tato podmínka není splněna např. při práci na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně, neboť z takové odměny se naplatí sociální pojištění. V roce 2023 je dokonce možné pracovat pro více zaměstnavatelů současně s hrubou měsíční odměnou do limitu a neplatí se přitom sociální pojištění.

Jak dlouho musí trvat výdělečná činnost?

Nárok na zvýšení důchodu vzniká, jestliže je v řádném důchodovém věku získána výdělečnou činností, která zakládá účast na sociálním pojištění, doba pojištění alespoň v rozsahu 360 kalendářních dní. Zvýšení důchodu činí 0,4 % výpočtového základu. Pokud si tedy řádný starobní důchodce přivydělává na klasickou pracovní smlouvu pouze půl roku, tak nárok na zvýšení starobního důchodu nevzniká. Nárok na zvýšení důchodu má při odpracovaní alespoň 360 kalendářních dní i např. penzista pracující na zkrácený úvazek, protože ze zkráceného úvazku se sociální pojištění odvádí vždy.

TIP: Kalkulačka starobního důchodu

Není univerzální zvýšení

Vzhledem k výpočtové formuli zvýšení starobního důchodu se tedy měsíční důchod nezvýší v korunovém vyjádření všem stejně. Konkrétní měsíční částka závisí na výši pobíraného důchodu. Vzhledem k tomu, že nevím, jak vysoký starobní důchod máte, tak Vám nejsem schopen říci, o kolik se Vám konkrétně měsíční důchod zvýší. Nejčastěji se měsíční důchod zvyšuje v rozsahu o 90 až 130 Kč měsíčně. Zvýšení starobního důchodu z důvodu výkonu výdělečné činnosti je tedy nižší, než většina pracujících důchodců očekává.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí