Poradna: Mateřská ze smlouvy na dobu určitou

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pavlína: Mám smlouvu na dobu určitou, která mi končí koncem roku, nyní jsem těhotná. Budu mít nárok na mateřskou, když mi smlouva skončí a jednalo se o smlouvu na dobu určitou?

Pro přiznání mateřské je nutné, aby byly splněny dvě zákonné podmínky, a sice:

  • Nástup na mateřskou ze zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění nebo nástup na mateřskou v ochranné 180denní lhůtě po skončení takového zaměstnání.
  • Získání doby pojištění alespoň v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech.

Jestliže jsou výše uvedené dvě podmínky splněny, tak vůbec nerozhoduje, zdali bylo předchozí zaměstnání na dobu určitou, neurčitou nebo způsob ukončení pracovního poměru. Rovněž nerozhoduje, zdali byla pracovní smlouva na plný nebo zkrácený úvazek. Pro nárok na výplatu mateřské nemusí trvat pracovní poměr, když je dodržena výše uvedená ochranná lhůta, proto skončení pracovní smlouvy na dobu určitou ihned není důvodem pro nepřiznání mateřské.

Kdy se začíná mateřská pobírat?

Nárok na mateřskou (peněžitý příspěvek v mateřství) při splnění výše uvedených dvou podmínek vzniká osm až šest týdnů před očekávaným dnem porodu. V případě, že nastoupíte na mateřskou ještě během trvání ochranné lhůty po skončení zaměstnání a splňujete podmínku minimální doby pojištění, potom budete mít nárok na mateřskou, přičemž částka mateřské by závisela na dosahovaném předchozím rozhodném příjmu. Při výpočtu mateřské platí, že čím vyšší odvody na sociálním pojištění před nástupem na mateřskou, tím vyšší měsíční mateřská. V případě nemoci během čerpání mateřské je potřeba počítat s tím, že nelze současně dostávat na účet nemocenskou i mateřskou, protože se jedná o dvě dávky nemocenského pojištění. Výpočet mateřské je však výhodnější než výpočet nemocenské, proto mateřská za stejné období je vyšší než nemocenská.

TIP: Kalkulačka mateřské

Rodičovský příspěvek od narození

Pokud byste některou z výše uvedených dvou podmínek nesplnila, potom byste nárok na mateřskou neměla a ihned od narození dítěte byste pobírala rodičovský příspěvek. Nárok na rodičovský příspěvek vzniká vždy. Rodičovský příspěvek patří mezi netestované státní dávky.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí