Poradna: Daňové slevy pro samoživitelku

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Aneta: Syna a dceru vychovávám sama, přítel se o děti nestará, je to pro mě finančně náročné. Ke svému hlavnímu zaměstnání si přivydělávám i různými brigádami. Nemohu jako samoživitelka platit alespoň nižší daně?

Na výpočet sociálního pojištění, zdravotního pojištění ani daně z příjmu fyzických osob nemá vliv, že jste samoživitelka. Z důvodu, že sama vychováváte své děti, nemáte nárok na žádnou speciální daňovou úlevu. Při výpočtu sociálního ani zdravotního pojištění se neuplatňují žádné slevy či odpočty. Dva zaměstnanci se stejně vysokou hrubou mzdou tedy zaplatí na sociálním a zdravotním pojištění stejně vysokou částku bez ohledu na další okolnosti.

Sleva na poplatníka a daňové zvýhodnění na děti

Při výpočtu čisté mzdy z hlavního zaměstnání máte, stejně jako ostatní zaměstnanci, nárok na slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč a daňové zvýhodnění na dvě děti v částce 3127 Kč.

Žádost o sociální dávky

Pokud nepobíráte přídavky na děti, tak Vám doporučuji si o ně požádat na místně příslušném úřadu práce. V případě složitější finanční situace Vám možná vzniká i nárok na příspěvek na bydlení. Jestliže si nejste jistá, zdali na něj máte nárok či nikoliv, tak si o příspěvek na bydlení rovněž požádejte. Žádost je bez poplatků.

Řešení finanční situace s otcem dětí

V dotazu neuvádíte, zdali Vám na výchovu dětí přispívá jejich otec a případně kolik. V případě, že se nelze s otcem Vašich dětí domluvit a neplní své zákonné vyživovací povinnosti, tak Vám doporučuji danou situaci řešit v součinnosti s právním zástupcem.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí