Poradna: Předčasný důchod bez výplaty a ukončení zaměstnání

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Aleš: V červenci mi byl přiznán předčasný důchod bez výplaty, původně jsem chtěl pracovat až do důchodového věku. Nyní přemýšlím, že bych skončil v práci dříve. Můžu pobírat důchod dříve? Platí pro ukončení zaměstnání nějaký výhodnější režim?

Od doby přiznání předčasného důchodu bez výplaty si můžete nechat přiznat předčasný důchod s výplatou v podstatě kdykoliv, samozřejmě však nemůžete již vykonávat výdělečnou činnost, ze které je odváděno sociální pojištění.

Záleží tedy na Vašich aktuálních životních preferencích. Vzhledem k tomu, že Vám byl předčasný důchod bez výplaty přiznán ještě před účinností legislativních změn, tak uvolněný předčasný důchod bude podléhat ještě dřívějším pravidlům – tj. zejména nižšímu krácení za předčasnost. S ohledem na měsíční částku starobního důchodu je pro Vás přínosné, že Vám byl předčasný důchod bez výplaty přiznán ještě před říjnem.

Ukončení zaměstnání

Pracovní poměr musí být vždy ukončen v souladu se zákoníkem práce. V případě, že podá výpověď zaměstnanec, tak běží klasická dvouměsíční výpovědní lhůta od prvního dne následujícího měsíce. Vzájemnou dohodou se zaměstnavatelem však může být pracovní poměr ukončen ihned. Pokud máte se zaměstnavatelem korektní vztahy, tak předpokládám, že bude možné s ním dohodnout řešení ohledně ukončení pracovního poměru odpovídající Vaším představám.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí