Poradna: Delší nezaměstnanost a doplacení pojistného

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jitka: Před pěti lety jsem byla několik let nezaměstnaná a teď mám obavy, jak to budu mít s důchodem. Jaké mám možnosti? Co když budu chtít jít do předčasného důchodu?

Pro přiznání řádného starobního důchodu je nutné získat dobu pojištění v rozsahu 35 let. Pro přiznání předčasného důchodu bude nutné po účinnosti legislativních změn získat minimální dobu pojištění v rozsahu 40 let, aby byl předčasný starobní důchod přiznán.

Hodnocení evidence na úřadu práce

Evidence na úřadu práce se jako náhradní doba pojištění pro výpočet starobního důchodu započítává vždy, když náleží podpora v nezaměstnanosti. Evidence na úřadu práce, kdy již podpora v nezaměstnanosti nenáleží, se jako náhradní doba pojištění započítává maximálně v rozsahu tří let, přičemž se tato doba hodnotí zpětně a do 55 let se započítává maximálně v rozsahu jednoho roku.

Nehodnocené období lze dopojistit

V dotazu neuvádíte Váš přesný průběh pojištění. V případě, že se Vám nehodnotí dlouhé období v evidenci na úřadu práce do doby pojištění, potom může být řešením dobrovolné důchodové pojištění. V případě nehodnocené evidence na úřadu práce lze toto období formou dobrovolného důchodového pojištění dopojistit i zpětně. Minimální dobrovolné důchodové pojištění v roce 2023 činí 2823 Kč měsíčně.

Závěrem

Zdali využít dobrovolného důchodového pojištění či nikoliv, to závisí na přesném průběhu pojištění, zdali by se i bez dopojištění získala minimální doba pojištění a jaký dopad má „mezera“ v pojištění na výši průměrné mzdy za odpracované roky, ze které se následně počítá starobní důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí