Pokles amerických akcií v září: Jednorázový výprodej nebo začátek trvalejšího trendu?

štítky Investice Měnová politika přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Září je tradičně rizikovým měsícem pro akciové trhy. V roce 2008 krize odstartovala právě v září. Po klidném prázdninovém obchodování si investoři musí připravit nervy na střet s realitou. Tento jev je podložen historickými statistikami.

Hubený rok 2024?

Důvodem silného výprodeje v minulém týdnu byl výhled Fedu na příští rok ohledně sazeb. Před třemi měsíci Fed ve svém výhledu počítal se čtyřmi sníženími úrokových sazeb. Teď jsou jen dvě. Navíc by mělo ke snižování dojít až ve druhé polovině roku. Stejně tak výhled Fedu na inflaci nebyl nějak pozitivní. Výsledku 2 % bychom měli dosáhnout nejdřív na konci roku 2024. Jestli se do té doby nic nepokazí.

Technologické akcie pod tlakem

Negativní nálada dopadla především na technologické akcie. To je logické. Jednak technologické firmy jsou velmi často zadlužené. Výší sazby znamenají hlavně vyšší splátky dluhu. Tyto peníze budou ukrajovat marže firem. Stejně tak vysoké sazby budou brzdit investice do nových technologií. Firmy si budou muset několikrát rozmyslet jestli se jim bude vyplácet drahý výzkum. Zpomalení celého sektoru je logických důsledkem vysokých sazeb.

Jednorázový pokles cen akcií nebo trvalejší změna trendu?

Když se podíváme na výsledky předních amerických firem za minulý týden, musíme konstatovat, že trh se s akciemi nemazli. Jen několik příkladů poklesů z minulého týden: Tesla (-10,75 %), PayPal (-9,86 %), Intel (-9,78 %), Amazon (-8,03 %), Nvidia (-5,22 %) a mnoho dalších amerických akcí. Tento týden bude klíčový pro americké trhy. Jestli budou výprodeje pokračovat tímto tempem dva nebo tři dny, tak riskujeme, že akciové trhy zachvátí panika.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí