Je čas opustit akciové trhy?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Výsledková sezona za druhé čtvrtletí v USA nedopadla úplně špatně. Mnoho firem překonalo odhady analytiků. Ačkoliv tyto odhady nebyly příliš optimistické a zohledňovaly zhoršující se ekonomickou situaci, překonání těchto očekávání je vždy lepší než jejich nesplnění. Přesto i přes dobré výsledky se investoři rozhodli zbavit akcií firem jako Apple nebo Microsoft.

Konec růstové tendence

I když nemusíme být experti na technickou analýzu, stačí se podívat na vývoj indexu Nasdaq 100 od začátku roku, abychom zaznamenali, že silná růstová tendence byla jasně přerušena. Nejenže jsme byli svědky neoceněných výsledků za druhé čtvrtletí 2023, ale také snížení úvěrového ratingu USA a dalšího zvyšování úrokových sazeb. To jsou pouze některé z faktorů, které vedly k zastavení růstové tendence na trzích. Růstová fáze, která začala v polovině března 2023, má nyní svůj konec.

Vývoj indexu Nasdaq od začátku roku
foto: tradingview.com

Toto ovšem automaticky neznamená, že nyní následuje sestupná tendence. Momentálně se nacházíme v fázi konsolidace, která může trvat několik týdnů. Na konci této fáze se trh rozhodne, zda se vydá opět nahoru nebo začne výprodej. V současné době není důvod k panice, nicméně investoři by měli zvážit, zda nenastal čas přesměrovat svá aktiva jiným směrem než do dražších akcií.

Trhy na křižovatce a lákavá nabídka dluhopisů

Situaci na trhu nejlépe vystihuje obraz člověka na křižovatce. Směr, kterým se trhy vydají, zatím není rozhodnutý. I pro ty, kteří nejsou intuitivními investory a nevyhledávají pohyby trhu na základě obchodní intuice, je patrná velká nejistota. V období nejistoty je rozumné alespoň částečně se pojistit. To platí obzvláště tehdy, když jsou výnosy z amerických dluhopisů vyšší než současná americká inflace. Jinými slovy, nákup jednoletého amerického dluhopisu vám i po započítání inflace přinese zisk. Boj proti inflaci v USA zdaleka neskončil. Přestože je možné, že se mírně zvýší z aktuálních úrovní, pravděpodobně nepřekročí hranici čtyř procent. Investoři tak mohou usilovat o ochranu proti riziku a tím i předejít možnému rychlému poklesu akciových trhů, protože volba investic s minimálním rizikem nyní působí jako rozumná alternativa. Tímto bych chtěl zdůraznit, že i přes změny na trhu je důležité zůstat opatrným a promyslet si své investiční kroky s ohledem na současnou nejistou situaci.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí