Poradna: Zdravotní pojištění platím a nemám nemocenskou

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: Přestože si jako osoba bez zdanitelných příjmů platím měsíčně zdravotní pojištění, tak údajně teď nemám v době nemoci nárok na nemocenskou. Jak to prosím je?

Platba zdravotního pojištění slouží k financování zdravotní péče. Pro účely placení zdravotního pojištění je osobou bez zdanitelných příjmů člověk, který není zaměstnancem, OSVČ ani státním pojištěncem (např. penzistou, studentem, občanem v evidenci na úřadu práce). V roce 2023 musí OBZP platit na zdravotním pojištění 2336 Kč měsíčně.

Rozhoduje účast na nemocenském pojištění

Pro možnost čerpání nemocenské v případě nemoci je nutná účast na nemocenském pojištění. Např. zaměstnanci pracující na pracovní smlouvu jsou automaticky nemocensky pojištěni od prvního dne zaměstnání. Osoby samostatně výdělečně činné mají nárok na nemocenskou pouze v případě platby dobrovolného nemocenského pojištění.

OBZP nemají rozhodný příjem

Vzhledem k tomu, že jste osobou bez zdanitelných příjmů, tak nejste ani zaměstnancem ani osobou samostatně výdělečně činnou. Osoby bez zdanitelných příjmů nemají vlastní aktivní příjem. Vzhledem k tomu, že nemáte aktivní příjem (ze zaměstnání nebo z podnikání), tak nejste nemocensky pojištěn, což znamená, že nemáte nárok na nemocenskou.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí