Poradna: Výpočet nemocenské ve zkušební době

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zita: Nastoupila jsem do nového zaměstnání. Nyní jsem nemocná, budu mít vůbec nárok na nemocenskou, když jsem ve zkušební době? Budu mít případně výpočet nějak znevýhodněn?

Pro nárok na nemocenskou nemusí být získána nějaká minimální doba pojištění, není tedy nutné u zaměstnavatele nejdříve odpracovat nějaký stanovený počet týdnů či měsíců. Nemocensky pojištěna jste od prvního dne. I během zkušební doby tedy budete mít případně nárok na nemocenskou.

Nemocenská až od 15. kalendářního dne

Nárok na nemocenskou, kterou vyplácí místně příslušná OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení), vzniká až od 15. kalendářního dne. V prvních dvou týdnech vzniká nárok na náhradu mzdy, kterou vyplácí zaměstnanci zaměstnavatel.

Žádné krácení náhrady mzdy ani nemocenské

Na výpočet náhrady mzdy a následně na navazující nemocenskou nemá vliv, zdali je zaměstnanec nemocný ve zkušební době či nikoliv. Finanční plnění z důvodu nemoci bude vypočteno stejným způsobem jako např. zaměstnancům, kteří pracují u zaměstnavatele dlouhodobě.

Možnost rychlého ukončení zaměstnání

Na doplnění uvádím, že během zkušební doby může zaměstnanec i zaměstnavatel rychle ukončit pracovní poměr, a to bez udání důvodu. Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době je nutná písemná forma, přičemž pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení (pokud není uveden den pozdější).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí