Zveřejnění odhadu HDP potvrzuje pokles české ekonomiky, co můžeme čekat do konce roku?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

HDP ve 2. čtvrtletí kleslo meziročně o 0,6 %. Pokud porovnáme výkon české ekonomiky s předchozím čtvrtletím, bylo HDP vyšší o 0,1 %. Česká ekonomika klesla již druhý kvartál po sobě. Technicky vzato, po dvou záporných kvartálech je česká ekonomika v recesi. Co můžeme čekat dál?

Češi šetří

Pokles českého HDP je především způsoben propadem maloobchodních tržeb. Tento propad maloobchodních tržeb je způsoben výrazným poklesem reálné kupní síly obyvatelstva. Taktéž se můžeme dohadovat, jestli k poklesu maloobchodních tržeb nepřispívají silněji oblíbené nákupy v Polsku a Německu. V každém případě je těžké očekávat, že tento trend se změní a Češi znovu začnou utrácet. Aby mohli utrácet, musí mít důvěru v to, že v budoucnosti se jim povede ekonomicky lépe než teď. To v současné době není obecný sentiment Čechů.

Příliš vysoké sazby?

Sice někteří ekonomové se snaží dodat naději do příštího roku. Hlavní nadějí je, že ČNB sníží svoje úrokové sazby a tak pomůže skomírající ekonomice. Ano, snížené sazby obecně pomáhají k ekonomickému růstu, ale jak jsme viděli při jejím zvyšování, odezva mezi rozhodnutími centrální banky a reálnou ekonomikou je dosti dlouhá. A proto se může stát, že pozitivní efekt snižování sazeb nastane až na začátku roku 2025.

Zpomalující německá výroba

Sazby však nejsou jediným problémem české ekonomiky. Jelikož česká ekonomika je exportní, je závislá především na svých zahraničních partnerech. Výsadní postavení pro Česko má německý průmysl. Lze jen těžko si představit, že česká výroba půjde nahoru, když německá bude klesat. To je důvod, proč bychom měli věnovat zvýšenou pozornost údajům nedávno zveřejněným německým statistickým úřadem, podle kterých je index nákupních manažerů PMI ve výrobě nyní na úrovni 38,8 v Německu. Pokud je index menší než 50, znamená to, že výroba v Německu klesá. Bohužel, výroba neklesala jen v měsíci červnu, ale prakticky už celý rok. Pokles výroby v Německu s nejistými výhledy pro další období může mít negativní dopad na českou ekonomiku, která je s německým průmyslem propojená.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí