Poradna: Podnikání vdovy a možný příjem

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Olga: Pobírám po manželovi vdovský důchod a obě děti sirotčí důchod. Nyní mám možnost podnikat, přičemž bych většinu činností dělala z domova, což je pro mě důležité. Můžu při vdovském důchodu podnikat? Jaký je příjmový limit, abych nepřišla o vdovský důchod? Příjmy nebudu mít moc velké.

Na výši vdovského důchodu nemají vliv dosahované příjmy vdovy. Během pobírání vdovského důchodu můžete tedy podnikat nebo pracovat bez omezení. Nevztahují se na Vás žádné příjmové limity, při jejichž překročení byste přišla o vdovský důchod. Z důvodu výdělečné činnosti Vám nemůže být vdovský důchod ani nijak snížen. Na druhou stranu rovněž platí, že Váš příjem není důvodem pro přepočítání nebo zvýšení vdovského důchodu. I když byste tedy platila vyšší odvody na sociálním pojištění, tak by se Vám měsíční částka vdovského důchodu nezvýšila.

Limit platí pro předčasné důchody

Na doplnění uvádím, že příjmové limity se vztahují na předčasné důchodce, kteří nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Vzhledem k tomu, že výkon samostatné výdělečné činnosti v předčasném důchodu se považuje za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, tak je nutné mít hrubý zisk (příjem ponížený o související výdaje) do limitu. Při výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti po celý rok 2023 je limitem pro neplacení sociálního pojištění při podnikání v předčasném důchodu 96777 Kč. Uvedený limit platí při vedení daňové evidence nebo využití výdajového paušálu, přičemž tyto dvě možnosti využívá naprostá většina OSVČ v důchodu, protože daňový paušál je při nižším zisku nevýhodný. V praxi si však předčasní důchodci nejčastěji přivydělávají na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí