Poradna: Podaná žádost o předčasný důchod bez výplaty

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Rudolf: Byl jsem na pobočce OSSZ a podal žádost o předčasný důchod s tím, že výplatu zatím nepožaduji. Myslel jsem si, že mi na požádání alespoň zhruba důchod vypočítají. Rád bych věděl, jaký mi přijde výměr.

V dotazu uvádíte, že jste si podal žádost o předčasný důchod bez výplaty. Při přiznání předčasného důchodu bez výplaty je možné nadále pracovat a mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Kdy se uvolní měsíční důchod?

Předčasný důchod bez výplaty se Vám uvolní na základě podané žádosti k Vámi zvolenému datu, záleží na Vaši situaci. Měsíční částka uvolněného důchodu bude následně záviset na tom, jak dlouho budete v mezidobí pracovat. Výdělečnou činností si uvolněný důchod zvýšíte, neboť se sníží krácení za předčasnost a zvýší doba pojištění ovlivňující měsíční částku důchodu.

Důchodové kalkulačky

Pokud znáte svůj průběh pojištění, tak si můžete předčasný důchod spočítat v naší kalkulačce (platí pro rok 2023), viz: Kalkulačka předčasného důchodu

Potřebnou průměrnou mzdu za odpracované roky pro výpočet předčasného důchodu si můžete vypočítat opět v naší kalkulačce (platí pro rok 2023), viz: Kalkulačka osobního vyměřovacího základu

Při přiznání důchodu se obdrží od ČSSZ příslušné rozhodnutí.

Předčasný důchod je trvale krácený

Na doplnění uvádím, že při příliš brzkém odchodu do předčasného důchodu je potřeba počítat s citelným krácením za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Současně se získá nižší doba pojištění, což opět sníží měsíční penzi. Předčasní důchodci pobírající předčasný důchod na účet nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí