Poradna: Invalidní důchod a předčasný důchod bez výplaty

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Josef: Chci se zeptat, jak to je když bych si požádat o předčasný důchod s odloženou výplatou, jestliže mám nyní invalidní důchod II. stupně. Přestali by mi ho vyplácet?

Pokud si požádáte o předčasný důchod bez výplaty, tak až do uvolnění starobního důchodu budete moci dostávat na účet invalidní důchod II. stupně. Pobírat budete stále pouze jeden důchod.

Invalidní důchod II. stupně a důchod

Vzhledem k tomu, že nejste bez finančních prostředků, tak Vám doporučuji si odchod do předčasného důchodu, ať už s výplatou nebo bez výplaty, pečlivě rozmyslet. Krácení u předčasného důchodu se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení. Doba pobírání invalidního důchodu II. stupně navíc nepatří mezi náhradní doby pojištění, proto je s ohledem na budoucí důchodové nároky vhodné během pobírání invalidního důchodu II. stupně vykonávat činnost, ze které je placeno sociální pojištění. Pobíráním invalidního důchodu II. stupně se krácení u předčasného důchodu bez výplaty nesnižuje.

Nyní nelze jednoznačně porovnávat s rokem 2024

Výpočtová formule důchodu v roce 2024 není nyní známá, potřebné parametry budou k dispozici pravděpodobně v září 2023. Aktuálně tedy nelze porovnat jednotlivé výpočtové varianty, tj. odchod do předčasného důchodu v roce 2023 (s výplatou nebo bez výplaty) a odchod do důchodu v roce 2024.

Zhoršení předčasných důchodů

V případě úspěšného legislativního procesu navrhovaných legislativních změn dojde ke zpřísnění podmínek pro předčasné důchody od září letošního roku. Pokud by prošly navrhované změny úspěšně celým legislativním procesem, potom by bylo možné odejít do předčasného důchodu nejdříve tři roky před důchodovým věkem, zvýšilo se krácení za předčasnost a došlo ke znevýhodnění valorizace až do dosažení řádného důchodového věku. S ohledem na tuto skutečnost Vám doporučuji sledovat aktuální legislativní vývoj, abyste mohla včas reagovat na změnu legislativy ohledně předčasných důchodů.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí