Poradna: Invalidní důchodce a nemocenská

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Dita: Jsem invalida prvního stupně a pracuji na dohodu o provedení práce. Pobírám 10000 Kč a tak z dohody neplatím žádné daně. Platím si ale dobrovolné důchodové pojištění. Vzniká mi nárok při nemoci také na proplácení nemocenské?

V případě splnění zákonných podmínek mají i invalidní důchodci nárok na nemocenskou. Zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce mají dle § 7a zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb. nárok na nemocenskou, jestliže mají hrubou měsíční odměnu 10001 Kč a více.

V dotazu píšete, že hrubou měsíční odměnu z dohody o provedení práce máte však 10000 Kč a méně, takže Vám práce na dohodu o provedení práce nárok na nemocenskou nezakládá. Podmínky účasti na nemocenském pojištění jsou uvedeny § v 5 a následujících zákona o nemocenském pojištění.

Dobrovolné důchodové pojištění slouží pouze pro důchod

Legislativou je institut dobrovolného důchodového pojištění specifikován v § 6 zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. Platba dobrovolného důchodového pojištění slouží pouze pro důchodové účely. Z důvodu placení dobrovolného důchodového pojištění nárok na nemocenskou nevzniká. Dokonce je při splnění zákonných podmínek i zpětná účast na dobrovolném důchodovém pojištění.

Z důvodu platby dobrovolného důchodového pojištění tedy nemocenskou dostávat nebudete, musela byste splnit jinou ze zákonných podmínek.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí