Poradna: Darování bytu sestře

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Michal: Sestra je ve složité situaci, tak ji chci nějak pomoci. Uvažuji o darování jednopokojového bytu v Ostravě. Chci, aby měla jistotu, že bydlí ve svém, ale nechci, aby měla daňové starosti. Jak to udělat, abych darovací daň platil já?

Darovací daň byla v minulosti zrušena, aktuálně darování podléhá klasicky dani z příjmu fyzických osob, pokud nejsou splněny zákonné podmínky pro daňové osvobození.

Daňové osvobození pro bezúplatné příjmy

Dle § 10 zákona o dani z příjmu však mimo jiné platí, že od daně z příjmu jsou osvobozeny bezúplatné příjmy:

  • Od příbuzného v linii přímé a v linii vedlejší, pokud jde o sourozence, strýce, tetu nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítě manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů. V uvedeném paragrafu jsou uvedeny i další důvody, kdy je bezúplatný příjem osvobozen od daně z příjmu, uvedl jsem pouze důvod z odstavce 3, písmene c), bodu 1), který se týká Vašeho případu.

V případě darování bytu sestře tedy výše uvedenou zákonnou podmínku splníte a z darování se nebude platit žádná daň.

Pozor na přiznání k dani z nemovitých věcí

Pokud Vaše sestra získá darem byt v letošním roce, tak bude muset do konce ledna příštího roku podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Pro rok 2024 bude tedy muset zaplatit daň z nemovitých věcí. Pro rok 2023 budete daň z nemovitých věcí platit ještě Vy jako majitel nemovitosti k 1. lednu 2023.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí