Poradna: Kdy budu platit nižší daně? Z DPP nebo DPČ?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Šárka: Jsem na rodičovské dovolené a mám možnost si přivydělat cca 14000 Kč měsíčně, a to buď prací na DPP nebo DPČ. Ve kterém případě budu platit nižší daně?

I když budete pracovat na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, tak budete při hrubé měsíční odměně 14000 Kč odvádět z obou dohod stejně vysoké daně, a sice:

  • 630 Kč na zdravotním pojištění (14000 Kč × 4,5 %)
  • 910 Kč na sociálním pojištění (14000 Kč × 6,5 %)

Daň z příjmu fyzických osob byste ani v jednom případě neplatila, pokud byste u zaměstnavatele podepsala prohlášení k dani. V takovém případě by totiž vypočtená daň z příjmu byla nižší než sleva na poplatníka a nevznikla by povinnost platit daň z příjmu. Prohlášení k dani můžete u zaměstnavatele podepsat i v případě přivýdělku během rodičovské dovolené.

Ve Vašem případě žádný příjmový rozdíl

Při hrubé měsíční odměně 14000 Kč bude tedy s ohledem na čistou měsíční mzdu jedno, zdali budete pracovat na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Rozdíl bude však např. v počtu možných odpracovaných hodin, když na základě dohody o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok.

Limity pro neplacení pojistného

Na doplnění uvádím, že jestliže by byla hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně, potom by bylo s ohledem na výši čisté odměny výhodnější pracovat na dohodu o provedení práce. Sociální a zdravotní pojištění se z hrubé odměny z DPP neplatí, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. U DPČ je limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění 3999 Kč a méně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí