Poradna: Invalidní důchod a minimální mzda

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Aleš: Mám invalidní důchod I. stupně a pracuji na zkrácený úvazek. Týká se mě v roce 2023 minimální mzda 17300 Kč. Zkracuje se minimální mzda?

V roce 2023 činí minimální měsíční mzda při 40hodinovém pracovním týdnu 17300 Kč, přesně jak píšete. Při nižším počtu týdenních hodin může být minimální mzda zkrácena, aby odpovídala počtu hodin. Pokud se však jedná o kratší dobu např. z důvodu kolektivní smlouvy na základě dohody, potom se mzda i při nižším počtu hodin nekrátí.

Kdy se neprovádí dopočet do minima?

V případě, že byste měl měsíční mzdu nižší než 17300 Kč právě z důvodu práce na zkrácený úvazek, potom by se při výpočtu zdravotního pojištění neprováděl dopočet do minima jako u ostatních zaměstnanců, protože pro účely placení zdravotního pojištění jste jako příjemce invalidního důchodu považován za státního pojištěnce.

I invalidní důchodce má nárok na minimální mzdu

Minimální mzda platí pro všechny zaměstnance. Žádný zaměstnanec nemůže mít nižší mzdu než je stanovená minimální mzda legislativou. To znamená, že i pracující invalidní důchodce má nárok alespoň na mzdu ve výši minimální mzdy.

Minimální mzda platí i pro práci na pracovní dohody

Minimální mzda musí být dodržena i při práci na pracovní dohody a při práci (zde hodinová minimální mzda) pro více zaměstnavatelů současně musí být minimální mzda dodržena u každého z nich.

Daňové slevy

Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob máte jako příjemce invalidního důchodu I. stupně nárok na daňovou slevu na invaliditu ve výši 210 Kč. Samozřejmě máte nárok na daňovou slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč, stejně jako ostatní daňoví poplatníci.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí