Kryptoměny na lopatkách aneb pád miliardáře Sama Bankman-Frieda

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Tak jako vždy v poslední době, přijde na investory úder ze strany, kde to očekávají nejméně. Hlavním aktérem a hybatelem dění tohoto týdne měly být výsledky amerických voleb do senátu a do sněmovny reprezentantů. Nestalo se tak. Všechny novinky z finančního světa ovládl pád kryptoburzy FTX.

Pád jednoho miliardáře

Kryptosvět má své idoly a své vlastní hvězdy. Mezi jednou z největších hvězd patřil podnikatel a CEO ve firmě FTX  Sam Bankman-Fried. Tento mladý muž (30 let) se stal ikonou pohádkového zbohatnutí na kryptoměnách. Podle  Bloomberg Billionaires Index se jeho bohatství v největší slávě kryptoměn pohybovalo na úrovní 26 miliard, v říjnu se však zmenšilo na polovinu. Ve chvíli, kdy jeho společnost FTX 8. listopadu 2022 zastavila platby, vypadl z žebříčku amerických miliardářů, protože jeho majetek dosahoval jen 991 milionů dolarů. S propadem kryptoměn je možné, že jeho majetek je dnes ještě menší. V každém případě Sam Bankman-Fried vstoupí do historie jako člověk, který zchudl velmi rychle.

Spekulace okolo FTX

Největším problémem dění okolo FTX je právě ztráta důvěry. Ještě před několika dny FTX ujišťovala, že se nic neděje. A najednou přichází krach. Podle Bloombergu komise pro obchodování zahájila vyšetřování firmy FTX a podezírá Sam Bankman-Frieda, že peníze uložené na jeho kryptoburze používal pro financování své další firmy. Dění kolem FTX měl zachránit konkurent Binance, který uvažoval o převzetí firmy. Naděje na převzetí v jednu chvíli posílila kurz kryptoměn. Avšak Binance nakonec od tohoto kroku ustoupil a záchrana kryptoměn se tak nekoná.

Bitcoin pod 16000 dolarů

Bitcoin za posledních pět dní ztratil přes 20 %. Jednu chvíli se dokonce podíval pod hranici 16000 dolarů. A přitom se před týdnem zdálo, že se bitcoin nadechuje k růstu a je možné překonání hranice 22000 dolarů, která by mu otevřela vyšší úrovně z pohledu technické analýzy. To se však nestalo a bitcoin volně padá. Podle skeptiků je na dohled psychologická hranice 10000 dolarů.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí