Poradna: Ukončení brigády na DPP

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Martin: Mám možnost brigády na dohodu o provedení práce. Na podzim jsem předběžně domluvený u jiného zaměstnavatele na běžnou pracovní smlouvu, tak bych potřeboval vědět, jak se práce na DPP ukončuje.

Dohoda o provedení práce může být sjednána na dobu určitou i na dobu neurčitou. Dohoda o provedení práce musí být sjednána písemně a pro jednoho zaměstnavatele je možné odpracovat na základě dohody o provedení práce maximálně 300 hodin za rok. Na maximálně možný počet odpracovaných hodin nemá vliv, zdali je dohoda o provedení práce sjednána na dobu určitou či neurčitou.

Ukončení DPP

V případě sjednání dohody o provedení práce na dobu určitou skončí sjednaná dohoda uplynutím času. V případě dohody o provedení práce na dobu neurčitou nebo v případě zájmu ukončení dohody o provedení práce na dobu určitou dříve je možné podat kdykoliv výpověď. Dle § 77 zákoníku práce je možné v případě ukončení práce na dohodu o provedení práce podat kdykoliv výpověď, a to i bez udání důvodu, přičemž následně běží 15denní výpovědní lhůta, která začíná běžet dnem, kdy byla doručena druhé smluvní straně. Bezdůvodnou výpovědí může dohodu o provedení práce ukončit zaměstnanec i zaměstnavatel.

Dohodou lze ukončit ihned

Vzájemnou dohodou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem je možné ukončit dohodu o provedení práce ihned, a to i když je dohoda o provedení sjednána na dobu určitou nebo na dobu neurčitou.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí