Poradna: Změna zaměstnání a daňové slevy

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Roman: Aktuálně jsem změnil zaměstnání, paní účetní mi dala podepsat nějaké prohlášení k dani. Tento tiskopis jsem podepsal už u dřívějšího zaměstnavatele. Jak to prosím je?

Zaměstnanec, který u zaměstnavatele podepíše prohlášení k dani, má při výpočtu daně z příjmu fyzických osob nárok na uplatnění daňových slev. Každý daňový poplatník má nárok na daňovou slevu na poplatníka. Měsíční sleva na poplatníka činí 2570 Kč, přičemž snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu.

Kdy nelze podepsat prohlášení k dani?

Při práci pro více zaměstnavatelů současně může mít zaměstnanec podepsáno prohlášení k dani pouze u jednoho z nich. Žádnou z daňových slev nelze uplatňovat v nějakém měsíce vícekrát. Při změně zaměstnání je však možné během roku podepsat prohlášení k dani u nového zaměstnavatele, v tomto případě je totiž prohlášení k dani na daný měsíc podepsáno pouze jednou.

Roční zúčtování daně

V případě, že jste pracoval pouze na hlavní pracovní poměr pro jednoho zaměstnavatele a nyní budete pracovat na hlavní pracovní poměr pro druhého zaměstnavatele, přičemž se zaměstnání nepřekrývají a během roku 2022 nebudete mít jiné zdanitelné příjmy, tak budete moci požádat nového zaměstnavatele o roční zúčtování daně. Od dřívějšího zaměstnavatele budete potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2022, které předáte mzdové účetní nového zaměstnavatele.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí