Poradna: Provádí se exekuce z důchodu?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Roman: Za dva roky dosáhnu důchodového věku. Z výplaty jsou mi prováděny exekuční srážky, tak přemýšlím o odchodu do předčasného důchodu. Je moje úvaha správná?

Veškeré závazky je vhodné řádně a včas dodržet, věřitelé si své pohledávky velmi pečlivě hlídají a v případě zaměstnání dlužníka dochází poměrně rychle k srážkám ze mzdy. Vyhnout se exekuční srážce ze mzdy nelze, mzdová účetní musí respektovat příslušná usnesení.

I důchody podléhají exekuci

V případě odchodu do předčasného důchodu se samozřejmě Vaše závazky "nesmažou" a budou nadále exekučně vymáhány. Exekuci totiž podléhají i státní důchody. Dlužníkovi však musí vždy zůstat nezabavitelné minimum, jehož částka se odvíjí od konkrétní životní situace dlužníka – např. počtu vyživovaných osob. Exekuční náklady tvoří významnou částku, proto je vhodné s věřiteli vždy komunikovat a zkusit najít nějaké řešení, aby se předešlo exekuci.

Nerozhoduje řádný nebo předčasný důchod

Stejná situace samozřejmě platí i pro případný odchod až do řádného důchodu. Exekuci podléhají všechny státem vyplácené důchody. Příslušná srážka musí být provedena v souladu se zákonem a o exekuční srážku je následně nižší obdržený důchod na bankovní účet.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí