Poradna: Vysoké příjmy a nízký vdovský důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Jitka: V zaměstnání mám v posledních letech pěkné peníze, přes 60 tisíc. Po zemřelém manželovi mi byl přiznán vdovský důchod pouze 8120 Kč. Jak je to možné, když platím takové vysoké odvody?

Měsíční částka přiznaného vdovského důchodu nezávisí na výši Vašich příjmů. Vaše hrubá mzda do výpočtu vdovského důchodu vůbec nevstupuje. Přiznanou částku vdovského důchodu byste měla stejnou, i kdyby byl Váš příjem třetinový. Rozhodující jsou totiž příjmy zemřelého manžela.

Výpočet vdovského důchodu

Měsíční částka vdovského důchodu se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra činí 3900 Kč a je stejně vysoká jako u všech ostatních státních důchodů. Základní výměru mají všichni penzisté stejně vysokou, bez ohledu na další okolnosti. Procentní výměra vdovského důchodu činí 50 % procentní výměry zemřelého manžela. Vy prozatím důchod nepobíráte, tak se při výpočtu Vašeho vdovského důchodu neuplatňují pravidla pro souběh dvou důchodů.

Důchod Vašeho manžela

Dle zaslaných údajů měl Váš zemřelý manžel nárok na důchod ve výši 12340 Kč, což je podprůměrná hodnota, a této skutečnosti odpovídá i Váš vdovský důchod. Na doplnění uvádím, že i Váš vdovský důchod se bude od června zvyšovat z důvodu vysoké inflace.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí