Čeká nás znovu recese? II. díl

štítky Investice Měnová politika přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Viděli jsme, že růst cen energií a potravin zvyšuje pravděpodobnost recese v nejbližší době. Dalším osvědčeným znamením jejího příchodu je tzv. převrácení výnosové křivky u dluhopisů. Tento efekt je způsobený celosvětovým trendem utahování měnové politiky.

Převrácená výnosová křivka

Tento známý ekonomický jev spočívá v tom, že dluhopisy s kratší dobou úročení slibují vyšší výnos než ty se střednědobým nebo dlouhodobým horizontem. To lze nyní velmi dobře pozorovat u českých a také u amerických dluhopisů. Recese ekonomiky USA by měla samozřejmě negativní dopad na celý svět.

Technická recese v Německu

Přísná definice technické recese říká, že pokud má ekonomika dané země dva kvartály po sobě záporný růst HDP, lze říct, že je v recesi. Německo mělo v posledním loňském čtvrtletí růst -0,3 %, jeho ekonomika je tudíž nejpravděpodobnějším adeptem na hospodářskou recesi. Kvůli válce na Ukrajině lze předpokládat, že růst za letošní první čtvrtletí bude nulový, popřípadě negativní. Může se tedy stát, že brzo uvidíme v tisku palcové titulky o německé recesi. Avšak prozatím se nejedná o nic silného, bude po dvě čtvrtletí růst HDP prakticky nulový.

Recese je běžný jev

Od konce druhé světové války bychom napočítali třináct období recesí v USA. Z toho se dá vyčíst, že statisticky k nim dochází každých šest let. Samozřejmě je potřeba rozlišovat, jak dlouho daná recese trvat a jak je silná. Ta, která je před námi, se vyznačuje naprostou nepředvídatelností, protože nikdo neví, jak dlouho bude válka na Ukrajině trvat, jaké bude její vyústění a zda se nerozšíří i do dalších zemí. S každým dnem konfliktu si můžeme být jistí pouze tím, že pravděpodobnost recese a její síla se zvyšuje. Případná recese bude mít zásadní vliv na měnovou politiku centrálních bank.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí