Poradna: Jaká je nejnižší měsíční odměna z DPP?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Jaroslav: Jsem v penzi a plánuji pracovat na zkrácený úvazek nebo dohodu o provedení práce. Jak vysoká je minimální mzda?

V roce 2022 činí minimální mzda pro práci na plný úvazek, tedy 40 hodin týdně, částku 16200 Kč. Při práci na zkrácený úvazek i při práci na dohodu o provedení práce musí být rovněž dodržena minimální mzda, ale odpovídající rozsahu pracovního úvazku. Minimální hodinová mzda v roce 2022 činí 96,40 Kč.

I důchodci mají nárok na minimální mzdu

V řádném starobním důchodu si řada penzistů přivydělává, dosažení řádného důchodového věku samozřejmě není žádným důvodem, proč by mohla být mzda nebo odměna nižší, než odpovídá příslušné minimální mzdě.

V penzi se neprovádí dopočet do minima

Zaměstnanci, kteří nejsou pro účely placení zdravotního pojištění státními pojištěnci, musí při výpočtu zdravotního pojištění dodržet minimální vyměřovací základ. Neboli zdravotní pojištění musí být v roce 2022 vypočteno vždy alespoň z částky 16200 Kč. Pokud je hrubá mzda při práci na zkrácený úvazek nižší než 16200 Kč, potom odvádí zaměstnavatelé na zdravotním pojištění standardně 9 % a dopočet do minima 2187 Kč (16200 Kč × 13,5 %) jde na vrub zaměstnance.

Vzhledem k tomu, že jste v řádném důchodu, tak jste pro účely placení zdravotního pojištění státním pojištěním a na zdravotním pojištění Vám bude sraženo 4,5 % z hrubé mzdy nebo hrubé odměny. Na doplnění uvádím, že z hrubé odměny z DPP se zdravotní pojištění neplatí, když je 10000 Kč a méně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí