Poradna: Jak se liší zdanění u pracovních dohod?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Roman: Ke svému zaměstnání mám možnost si přivydělat na pracovní dohody? Jaký je rozdíl ve zdanění mezi DPP a DPČ?

Při práci na dohodu o provedení práce (DPP) se neplatí z hrubé měsíční odměny sociální pojištění a zdravotní pojištění, pokud je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně.

Při práci na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) se neplatí z hrubé měsíční odměny sociální pojištění a zdravotní pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 3499 Kč a méně.

Podpis prohlášení k dani

Vzhledem k tomu, že již pracujete pro hlavního zaměstnavatele, tak předpokládám, že u něj máte podepsáno prohlášení k dani a při výpočtu čisté mzdy z tohoto zaměstnání uplatňujete daňové slevy. Každý zaměstnanec má nárok na slevu na poplatníka, která v roce 2022 činí 2570 Kč. Ať už budete pracovat na DPP nebo DPČ, tak již slevu na poplatníka při výpočtu čisté odměny uplatnit nebudete moci.

Do 10000 Kč je volbou DPP

Částka daně z příjmu fyzických osob bude při stejné hrubé odměně ve Vašem případě stejná, ať už budete pracovat na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Pokud však bude hrubá odměna 10000 Kč a méně, potom je pro Vás výhodnější práce na dohodu o provedení práce, neboť z takové odměny nebudete platit sociální pojištění a zdravotní pojištění. Při hrubé odměně 10001 Kč a více bude výpočet pojistného u dohody o provedení práce stejný jako u dohody o pracovní činnosti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí