Propíchnou energetické štítky nemovitostní bublinu v Evropě? I. díl

štítky Investice Realitní trh přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Před několika lety se zavedení energetických štítků zdálo jako dobrá věc. Kupující mohl zjistit, jak si energeticky stojí danná nemovitost. Štítky ovšem nebudou mít jen tuto roli, Evropská unie totiž vyhlásila boj proti „energetickým cedníkům“.

Francie jako model

Ve Francii se od prvního července 2022 připravuje revoluce v oblasti nájemního bydlení. Od tohoto data mají všichni pronajímatelé zákonnou povinnost provést energetický audit. Ten ale není zadarmo. Jeho cena se pohybuje mezi 500 až 1000 eury za nemovitost. V případě, že spadá do kategorie F a G, musí o tom majitel uvědomit nájemníky. Bydlení hodnocené stupněm F nebude od roku 2025 možné pronajímat. Pro byty, jež dosáhly hodnocení G, bude zákaz platit od roku 2028 i pro byty hodnoceny písmenem E. Jinak řečeno, pronajímatelé nemovitosti typu G mají tři roky na to, aby provedli nezbytné změny a jejich byty či domy dosáhly lepšího hodnocení.

Rekonstruovat byt

Taková úprava a rekonstrukce může být finančně náročná natolik, že umaže zisk z nájmu i za mnoho let. Stavební úpravy navíc komplikuje skutečnost, že pokud máte byt, energetická známka se vztahuje na celý dům. Vy sice můžete provést nezbytné úpravy bytu, ale energetickou známku nezlepšíte, pokud většina vlastníků bytů nerozhodne o celkové rekonstrukce domu. Do toho je nutno připočíst, že energetické normy se mění v čase a s použitou technologií. Nikdo nezaručí, že provedená transformace bytu E na kategorii D bude platná dalších deset let. Mnoho majitelů nemovitostí se sice změny provést nechystá, jenomže neznalost zákona neomlouvá. Výše trestů nebyla ještě uvedena, ale risk se určitě nevyplatí. Ve Francii se odhaduje, že takových energetických cedníků je přes 4,8 milionů. To představuje více než 17 % celého nemovitostního fondu. Jak celá reforma ovlivní trh s nemovitostmi?

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí