Poradna: Ukončení zaměstnání a evidence na ÚP

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

David: Koncem srpna mi skončí výpovědní lhůta, přičemž mám od zaměstnavatele nárok na odstupné. S novým zaměstnavatelem jsem předběžně domluven o nástup od října. Mám se registrovat na úřadu práce, když jsem obdržel odstupné?

Vzhledem ke skutečnosti, že jste obdržel zákonné odstupné, se Vám skutečně odloží nárok na výplatu podpory v nezaměstnanosti. Pokud Vám tedy náleží např. tříměsíční odstupné, potom by se Vám výplata podpory v nezaměstnanosti o tyto tři měsíce posunula. Přesto je pro Vás registrace na úřadu práce výhodná.

Platba zdravotního pojištění

Za všechny občany v evidenci na úřadu práce platí zdravotní pojištění stát. Pokud byste po celý měsíc září nebyl zaměstnancem, OSVČ a ani nesplňoval některou z jiných zákonných podmínek, aby za Vás platil zdravotní pojištění stát, potom byste si za září musel zdravotní pojištění platit sám jako osoba bez zdanitelných příjmů. Měsíční platba by činila 2052 Kč. Při registraci na úřadu práce tuto částku platit nebudete. V zákonném rozsahu se evidence na úřadu práce započítává pro důchodové účely, což je s ohledem na budoucí důchodové nároky důležité.

Vyřešen pojistný vztah do podepsání smlouvy

Registrování na úřadu práce tedy není Vaše povinnost, ale přináší výše uvedené výhody. V současné chvíli ještě navíc nemáte podepsánu pracovní smlouvu s novým zaměstnavatelem a situace se může změnit, např. můžete v mezidobí obdržet zajímavější pracovní nabídku, ale např. při nástupu do zaměstnání o několik týdnů později. V takových případech je vhodné mít vyřešen pojistný vztah u zdravotní pojišťovny až do skutečného podepsání nové pracovní smlouvy.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí