Událost roku 2013 – renesance těžby ropy a plynu v USA

štítek Stalo se čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Podíváme se na nejdůležitější událost roku 2013 v USA a to je renesance těžby ropy a plynu.

Před několika lety byly myšlenky na soběstačnost USA v těžbě ropy a plynu fantazií. Těžba ropy ve světě se snižovala a to poskytovalo munici všem těm věrozvěstům ropného zlomu. Připomeňme si, že od roku 1920 jsou každoročně publikovány studie, které varují, že ropa vydrží nejdéle 15 let. Nyní ovšem s nástupem nových technologií v těžbě ropy a plynu se můžeme těšit na desetiletí těžby.

Dva grafy dobře ilustrují neuvěřitelný růst v těžbě. I když existuje v USA mnoho břidlicových pánví, vyčnívají mezi nimi dvě ohniska horečnaté aktivity. Největší růst zaznamenává těžba ve Ford Eagle v blízkosti San Antonia v Texasu, pánvi Bakken v Montaně a Severní Dakotě a v pánvi Permian v Západním Texasu.

Na začátku roku 2011 produkovaly tyto oblasti méně než 1 milion barelů ropy denně, nyní produkují 2,5 milionu barelů.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Břidlicový plyn se těží také v břidlicové formaci Marcellus v Pensylvánii a Severní Virginii, v Haynesville v Lousianě a Texasu a ve formaci Barnett v Texasu. Tyto oblasti doplňují hlavní těžařské oblasti. Podle Úřadu pro energii USA (EIA) vzrostla těžba zemního plynu od roku 2010 z 10 miliard kubických stop na 27 miliard kubických stop denně.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Americká inovace ve způsobu těžby ropy a plynu je jedinečná. I když jsou břidlicové formace i jinde ve světě, v Austrálii, Turecku, Rusku, Číně atd. tak americký náskok může vést k tomu, že do roku 2035 bude těžit nejvíc lehké ropy z břidlic. Ostatním státům se zatím nedaří technologicky dohánět USA a těžba ropy z břidlic ve světě zatím stagnuje.

foto: graf – akcieatrhy.cz

„Vrtání více vrtů z jedné těžní věže“

Evan Smith, portfoliový manažer fondu Global Resources Fund (PSPFX) uvádí, že v roce 2014 aktivita na poli břidlic se bude víc orientovat na ropu. Těžba se nebude tolik plošně rozšiřovat, ale technologie se zaměří na jednotlivé těžní věže.

Continental Resources Inc. (CLR) testuje 16 vrtů z jedné těžní věže v pánvi Williston v Severní Dakotě. Společnosti se daří technologicky opakovat způsob těžby na dalších těžních věžích a to má za následek pokles nákladů. V roce 2013 došlo k nárůstu těžby pomocí většího počtu vrtů z jedné věže a v roce 2014 by se takový způsob těžby měl stát normálním. Očekává se, že v roce 2014 v důsledku nového způsobu těžby klesnou náklady a zvýší se produktivita těžby.

Těžební firmy jako Continental, EOG Resources a Pioneer Natural Resources, které se zaměřují na vysoce produktivní těžbu od Texasu po Severní Dakotu, byly výkonnostně překonány nadnárodními společnostmi jako Exxon Mobil a Royal Dutch Shell. Tyto nadnárodní společnosti ubraly ze zisku menším firmám, které vrhly veškerý kapitál do vysoce výnosných domácích vrtů.

Pokud někdo nechce investovat přímo do těžby z břidlic, může se podívat po jiné oblasti. Jak uvádí Wall Street Journal, další prudký růst zaznamenalo hydraulické frakování ropy z písku. Společnosti zaměřující se na tuto technologii dobývání ropy a plynu neustále zvyšují svoji produkci. WSJ uvádí, že od srpna 2012 vzrostly například ceny akcií společnosti Silica dvakrát.

Rafineriím přináší tento vývoj také výrazný zisk. Vývoz ropy je v USA zákonem omezen, proto je ropa nejprve zpracována a vyváženy pak jsou její produkty. Na spodním grafu vidíme, že do roku 2010 byly USA dovozcem rafinovaných ropných produktů, poté se staly jejich vývozcem. V září 2013 vyvážely USA 1 milion barelů rafinovaných ropných produktů denně.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Zdroj: Frank Holmes

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí