Irsko – malý důkaz toho, že to jde!

štítek Stalo se přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Prostředky EU, resp. jednotlivých členských zemí, financující v nedávné minulosti problémové země, byly a stále ve většině jsou považované za vyhozené. Státy příjemců jsou často označovány jako černé díry, v nichž se tyto nenávratně ztratí. Není každá země stejná a jejich problémy se liší – svým charakterem i hloubkou.

Právě teď se objevila země, o níž lze tvrdit (a bylo to oficiálně právě teď deklarováno Evropskou komisí), že se ze svých vážných problémů „vylízala“. Částečně díky oné injekci, částečně díky podmínkám, které použití této injekce vázaly. Touto zemí je Irsko. Země, která ještě před několika málo lety podléhala značné ekonomické frustraci (poté, co předchozí dvě dekády významně bohatla až do té míry, že se právem hovořilo o irském hospodářském zázraku). Nyní však již opět pevně sedící na koni, jež velmi slušně cválá.

Je to především dobrá zpráva pro Irsko samé. Dále pak inspirace pro ostatní potížisty ve smyslu: jde to! Dobrá zpráva je to pak také pro celou myšlenku evropské integrace, v posledních letech těžce vysmívanou a karikovanou, že v určitých situacích se opravdu vyplatí být v Evropě součástí nějakého většího celku, než být zcela ponechán na holičkách. Jako poučení, které by již zodpovědný člen EU neměl v brzké době opakovat.

Petr Zahradník,

hlavní ekonom Conseq Investment Management a NERV

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí