Trend is your friend aneb co víte o trendu a jak jej rozpoznat

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Asi všude se objevuje, že index Dow Jones a další americké indexy jsou v dlouhodobém rostoucím trendu, ale kdy můžeme tvrdit, že tomu tak je? A jak se k takovému závěru dostaneme? Samozřejmě se každý podívá na graf, a řekne: „Jde to nahoru“, ale my se dnes podíváme na techniky, které trend jednoznačně určují. Jedno přísloví tvrdí, že „Trend is your friend“ Trend je tvůj přítel, a je to přísloví z dobrého důvodu: je to pravda!

Dlouhodobé, střednědobé i krátkodobé, denní časové rámce (Timeframes, dále TF) na Dow Jones jdou všechny nahoru. To zní perfektně, ne? Skvělý stroj na peníze, správně?

No, určitě budete mít pravdu, když budete tvrdit, že v trendu se prodělává špatně (i obráceně to platí- proti trendům musíme být velmi obratní a dobří abychom vydělávali), nicméně všechny trendy nakonec musí skončit- to není diskutabilní, to je fakt. Spíše než jako investiční doporučení se pojďme v dnešním článku naučit základní obecné principy rozpoznávání trendů, protože to platí na všech TF, a na všech instrumentech- tím lépe, že si situaci můžeme ilustrovat na současném grafu.

Trend na Dow Jones stále směřuje nahoru, ale podle kterého kritéria to mohu tvrdit? Asi nejsilnější argument bude jednoduchá metoda Charlese Dowa, který tvrdí, že dokud je dno následováno vyšším dnem a vrchol následován vyšším vrcholem, můžeme se bavit o rostoucím trendu (higher highs & higher lows). Pokud si potom vezmeme pravítko, a spojíme tyto dna a vrcholy, vznikne nám trendový kanál, který překvapivě spolehlivě funguje opět na všech instrumentech a TF, a který je tvořen extrémně často paralelními trendovými čarami. Je možné používat sofistikovanější pomůcky jako různé regrese, bollingerova pásma, které tolerují excesy a falešné průrazy. Čím častěji je hranice takového kanálu otestována, tím platnější hranice tvoří, a bude mít v budoucnu tendenci se tam opět vrátit a nějak s ním interagovat. Pojďme se podívat na konkrétní příklad s Raff regresí.

foto: graf – akcieatrhy.cz

55 denní klouzavý průměr (SMA) si směle potvrzuje dolní hranici rostoucího kanálu, nicméně další indikátory s ním nesouhlasí. Padající ADX varuje před možným porušením trendu. RSI, což je ten nejrychlejší ze tří, který na grafu máme, opustil svůj kanál, který byl ve vysoké korelaci s cenovou akcí, a třetí, vyhlazená verze MACD se může také kdykoliv stočit dolů, a její pozice napovídá, že to asi udělá.

Přesto, že je pro RSI běžné, aby téměř kopíroval cenu, rozhodně negarantuje, že nedojde k divergenci, a pokud dojde, je to varovný signál. Společně s ADX a MACD nám říká, že je potřeba dávat pozor- jinými slovy by bylo těžké vymyslet analýzu, která by říkala, že můžeme být jakožto nákupčí v klidu. Další krok k otočení trendu, by bylo porušení spodní hranice kanálu, nicméně ani to není garancí otočení, protože to může zrovna být falešný průraz, nebo jen dočasná korekce. A co víc, dokonce ani řádné, potvrzené porušení trendu nemusí nutně znamenat jeho otočení. Mnohem spíš teď může dojít k několikaměsíční konsolidaci. Ale klasické technické dvojité vrcholy, nebo hlava-ramena by byly silnějším argumentem pro pád.

S těmito základními technickými poučkami si myslím, že o trendu můžeme stále tvrdit, že je rostoucí, ale když řekneme, že je sotva rostoucí a musíme si dát pozor budeme blíž k pravdě. Kdybychom chtěli přesto nakupovat, není to nemožné, ale bylo by potřeba počkat si na korekci. Jestli nedojde k otočení trendu, dojde alespoň ke konsolidaci nebo korekci, ale další bezprostřední růst bych z pravděpodobných scénářů bez váhání vyloučil.

Všechny oči jsou nesporně namířené na aktuální střednědobý trendový kanál, a já si dovolím tvrdit, že žádný rozumný swingový nákupčí by neměl radost, kdyby měl peníze chycené na současných úrovních, zejména pokud vezme v potaz, že se může cena kdykoliv utrhnout, a může se začít panicky vyprodávat. Když se na situaci díváme z následující perspektivy, není problém si představit takový scénář.

foto: graf – akcieatrhy.cz

David Schlögl Zdroj: HighRevs Open House

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí