AMD na růžích ustláno nemá, ale nový směr se zdá být dobrý

štítek Investice čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Není to tak dávno, co ze zprávy společnosti International Data Corporation (IDC) jednoznačně vyplynulo, že prodej stolních počítačů a notebooků bude v tomto roce opět razantně klesat oproti roku předchozímu. Je to zpráva, která ani náhodou nepotěší akcionáře společností, které na prodeji PC stojí a dýchají. Celosvětový prodej PC podle této zprávy poklesne v roce 2013 o 7,8%, což je výrazně radikálnější pokles, než ke kterému došlo v roce 2012. Důvod už v současné době dokáže citovat i malé dítě na základní škole. Jedná se o fakt, že obrovská masa uživatelů se v současné chvíli přesouvá k tabletům a chytrým telefonům, čímž dochází v odvětví PC k radikálnímu poklesu prodejů.

Přesné číselné hodnoty prodejů PC ze zmíněné zprávy

Rozvíjející se trhy Stolní počítače: za rok 2012 zaznamenaly prodeje pokles o 3,90%, za rok 2013 se však již očekává pokles o 8,7%. Notebooky: za rok 2012 došlo k nárůstu prodejů o 0,4%, pro rok 2013 se však očekává pokles o 3,2%. Celkové prodeje PC: V roce 2012 došlo k propadu o 1,6% a v letošním roce se bude jednat o 5.7%.

Vyspělé trhy Stolní počítače: jejich prodeje poklesly o 4,8% za rok 2012 a za rok 2013 se bude jednat o 10,5%. Prodeje notebooků poklesly v roce 2012 o 8.6% a v roce 2013 se očekává pokles o dost děsivých 11%. Celkové prodeje PC na vyspělých trzích zaznamenaly v roce 2012 pokles o 7.2% a v roce 2013 se bude jednat o 10,8%.

Pokud dáme dohromady tyto dva trhy a spočteme celosvětové prodeje všech PC, tak v roce 2012 došlo k poklesu prodejů o 4% a v roce 2013 se očekává pokles 7.8%.

Tento stručný výkaz naznačuje, že v regionech s rozvíjející se ekonomikou dochází k trochu pomalejšímu poklesu prodejnosti. Důvodem bude silnější koupěschopnost obyvatel a vyšší nároky na životní styl a image.

Zkusíme se nyní zaměřit na společnost, která na tomto poklesu tratí asi nejvíce ze všech. Jedná se o jednoho z největších výrobců mikroprocesorů pro PC na světě. O společnost Advenced Micro Devices, Inc (AMD). Firma působí ve dvou segmentech:

1) Jak jsem již zmínil, jedná se o giganta na poli mikročipů. 2) Vyrábí grafické karty. Společnost je prakticky jediným významným konkurentem Intelu (INTC) na tomto poli. Důvodem mého výběru této společnosti je fakt, že její ziskovost a profit je závislý prakticky pouze na PC segmentu, jehož klesající trend jsem zmínil výše.

Hodnota AMD poklesla výrazně více, než hodnota ostatních společností v danném segmentu. Je to dáno převážně právě faktem, že Advences Micro Devices se teprve nyní snaží proniknout na trhy s tablety a chytrými telefony, jenomže na tento počin může být v současné chvíli docela pozdě a tento krok přichází se zpožděním několika let. Ano, například Intel již dříve nasměroval výrobu a vývoj i tímto směrem, proto je jeho činnost více diverzifikována a dokázal tlak změny tržního prostředí prozatím přestát prakticky beze ztráty kytičky. U AMD místo toho došlo v minulém roce k poklesu prakticky všech ekonomických ukazatelů do záporných čísel a s ohledem na predikce International Data Corporation se dá očekávat další výrazný pokles v průběhu roku 2013.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Dobrou zprávou se zdá být, že společnost již nechce těžit pouze z výjimečného vztahu se společností Microsoft a rozhodla se jít cestou čipů, které jsou založeny na architektuře x86 a budou umět spolupracovat s více operačními systémy. Dá se však jednoznačně říci, že Intel jako největší konkurent má právě v tomto kroku výrazný náskok. Pondělní nečekanou novinkou na "Apple Show“ bylo naznačení nové generace profesionálních desktopů s grafickými čipy právě od AMD.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Shrnutí

V současné chvíli se dá říci, že společnost vykročila konečně cestou, která jí může pomoci od bankrotu, o kterém se již v minulém roce začalo šeptat v kuloárech. Jenomže tento krok přichází trochu pozdě a dá se očekávat, že výsledky, které bude v průběhu tohoto roku predikovat, nebudou pro investiční veřejnost příliš uspokojivé. Snad alespoň dosáhne na konsenzy analytiků. Přechod do nového prostředí také nebude příliš jednoduchý. Hlavní postavení již má Intel a v patách mu šlape velké množství asijských společností. AMD ani nemá v současné chvíli dost silné finanční zázemí, aby tento proces přechodu výrazněji urychlilo. Rozhodně se v současné chvíli nejeví jako lukrativní investiční příležitost. Z pohledu fundamentu by se dalo hovořit dokonce o příjemné možnosti na krátkou pozici. Současní akcionáři by však měli pečlivě zvážit, zda jsou ochotni tato fundamentální rizika podstoupit a vydat se s tímto titulem v portfoliu do následujících čtvrtletí.

Kamil Beran Zdroj: yahoo.com, bloomberg.com,

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí