Kam se podívat, když jsou akcie nepřehledné a špatně obchodovatelné?

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Nepochopení risku s penězi může být riskantní. Pokud nic jiného, tak se určitě nedá oddiskutovat skutečnost, že pokud vlastníme peníze, mohou ztratit hodnotu. To se dělo a pravděpodobně se dít bude. Proč?

foto: graf – akcieatrhy.cz

Investoři nakupují aktiva s vidinou toho, že je nahoru vynese ten nekonečný tisk peněz, kvantitativní uvolňování (dále QE-quantitative easing). Ceny aktiv ale mnohem spíš než fundamenty odráží rozhodování institucionální politiky, a měnové trhy nabízí dobrou příležitost, abychom si uvědomili řádění těch, kteří o tato rozhodnutí činí.

Jinými slovy, nemusíme mít rádi to, co Obama, Merkelová a Abe vyrábějí, abychom to mohli predikovat. Stejným způsobem bychom mohli zmínit centrální banky.

Že jsou měny příliš komplikované? To je pravda, na druhou stranu je celý systém měn provázaný, takže z pohybu na jednom notoricky známém páru €/$ můžeme usuzovat hodně. Jako podpůrný systém pro ostatní trhy jsou měny alespoň zajímavé. Přestože jsou měny komplikované, není nezbytně nutné používat komplikované metody. Nezbytný je ale robustní systém, stejně jako kdekoliv jinde. Pojďme se podívat na monetární politiku centrálních bank, jakožto námět na takový systém, protože jak jsme si řekli, akce institucionální politiky pro nás budou nosnou myšlenkou. Dopustíme se přijatelného risku přílišného zjednodušení, a budeme považovat následující graf za vývoj inflace v rámci různých měn.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Je to překvapivé, že je euro silné navzdory problémům v eurozóně? A je překvapivé, že jen oslabuje ve chvíli, kdy japonské měnové tiskárny tisknou jak splašené?

Měny jsou v nízké korelaci s tradičními aktivy…?

Často se něco takového tvrdí, ale asi proto, že nejsou taková tvrzení založené na zkušenosti, ale pouze na ekonomických teoriích. Jsou tu dva způsoby jak investovat do měn – přímo a nepřímo.

Pokud se nejdříve podíváme na přímé investování, zamysleme se nad tím takto. Americký dolar vs dolarový index, nebo $ vs investiční fond. Problém je, že přímé investování není příliš bezpečné. Je to příliš risk-on risk-off styl investování – tedy velmi frekventované skoky od standardního risku k vysokému s potenciálně vysokým ziskem a zpět. Je to nestabilní přístup. Na druhou stranu, měny umožňují investorům vytvářet portfolia, která jsou do určité míry závislá na ostatních aktivech, mluvíme tedy o nepřímém investování- např. Australský dolar vs Novozélandský dolar. Australan jé závislý na tvrdých komoditách (zlato), Novozélanďan je provázaný s cenou mléčných produktů.

Teď předpokládejme, že chceme spekulovat na nárůst Novozélanďana vs Australan. Tohle samozřejmě není žádná novinka, ale tenhle měnový vedlejší pár (dále Cross), je částečně izolovaný od okolního světa, protože nemá v čitateli ani ve jmenovateli americký dolar. Mluvíme tedy o dobré příležitosti pro to kam se ukrýt, pokud na všech komoditních a akciových, a vlastně i měnových trzích budou padat trakaře.

Zdroj: Axel Merk

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí