Vlastním bydlením si snižujeme daňovou povinnost

štítky Daně Realitní trh čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Hypotéční úvěr je dlouhodobý závazek. Investice do vlastního bydlení však za to jistě stojí. Jednou z výhod úvěru na bydlení je skutečnost, že zaplacené úroky snižují daňovou povinnost. S daňovým odpočtem úroků počítá i daňová reforma, i když se sníženou hranicí.

Většina občanů si odpočine nejvíce doma, kde si mohou dělat, co chtějí a byt nebo dům jim navíc říká pane. Pořízení vlastního bydlení, ať už bytu nebo domu, co nejdříve po zahájení výdělečné činnosti je správným rozhodnutím. Bez úvěru na bydlení, ať už z hypotéčního úvěru nebo ze stavebního spoření, se většina občanů nevyhne.

Hypotéku vybíráme pečlivě

Nabídka hypoték na trhu je pestrá, její parametry závisí na mnoha okolnostech. Vždy je potřeba přizpůsobit hypoční úvěr co nejvíce našim požadavkům. Mnohdy se vyplatí i konzultace s odborníkem, protože správný výběr hypotéky může přinést značné úspory. Do kalkulace cen jednotlivých hypotéčních úvěrů nebo úvěrů ze stavebního spoření je vhodné zakalkulovat i daňový odpočet zaplacených úroků. Vlivem daňového odpočtu je konečná cena hypotéky nižší.

Odpočet v roce 2013

I v daňovém přiznání za rok 2013 nebo ročním zúčtování prováděném zaměstnavatelem za rok 2013 půjde uplatnit daňový odpočet zaplacených úroků, a to až do výše 300 tisíc Kč. Zaplacené úroky patří mezi nezdanitelné položky, snižují daňový základ. Tím dochází ke snížení daňové povinnosti nepřímo, na rozdíl od slev na dani. V přiložené tabulce si pro ilustraci uvedeme, o kolik snižují daňové odpočty daňovou povinnost za rok 2013. Odečíst lze vždy pouze zaplacené úroky, nikoliv jistinu úvěru.

Zaplacené úroky Snížení daňové povinnosti Zaplacené úroky Snížení daňové povinnosti
30 000 Kč 4 500 Kč 120 000 Kč 18 000 Kč
60 000 Kč 9 000 Kč 200 000 Kč 30 000 Kč
90 000 Kč 13 500 Kč 300 000 Kč 45 000 Kč

Jak to bude s daňovým odpočtem?

V rámci daňové reformy se původně mimo jiné počítala se snížením daňového odpočtu z 300 tisíc Kč na 80 tisíc Kč. Tímto opatřením, které mělo vstoupit do účinnosti od ledna 2014 by se fakticky snížil maximální daňový odpočet z 45 000 Kč (15 % z 300 000 Kč) na 15 200 Kč (daňová reforma původně počítala s rovnou sazbou daně z příjmu fyzických osob na úrovni 19 %, proto 19 % z 80 000 Kč). I v roce 2014 tak bude legislativa na úrovni roku 2013.

Kdy zaplacené úroky snižují daň?

Aby bylo možné zaplacené úroky u úvěru na bydlení odečíst, tak je nutné splnit zákonné podmínky. Ne vždy lze totiž odpočet úroku uplatnit. Se splněním či nesplněním zákonných podmínek je nutné počítat dopředu, abychom mohli zvolit optimální variantu financování. Pořízení nemovitosti patří mezi závažná finanční rozhodnutí a je potřeba jim věnovat dostatek času.

  • Zaplacené úroky z úvěru sniží poplatníkovi daňovou povinnost, jestliže je úvěrem řešena jeho bytová potřeba. Odečíst lze úroky z hypotéčního úvěru nebo úvěru ze stavebního spoření, když je tímto úvěrem bytová potřeba poplatníka (podmínku nesplňuje např. pořízení rekreační chalupy).
  • S doložením zaplacených úroků není v praxi problém, neboť banky nebo stavební spořitelny zasílají svým klientům potvrzení o zaplacených úrocích, které je následně nedílnou součástní daňového přiznání nebo ročního zúčtování prováděném zaměstnavatelem. Roční zúčtování prování zaměstnavatel za své zaměstnance, ale i zaměstnanec si může sám podat daňové přiznání. Když si nechává zaměstnanec zpracovat roční zúčtování od svého zaměstnavatele, tak musí doručit mzdové účetní včas (do 15. února) uvedené potvrzení.

Petr Gola

Další články k tématu Koupě bytu nebo podnájem

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí