SP500 se zatím klesat nechce. Co bude dál?

štítky Investice Stalo se čtení na 4 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Spekulující na pokles vyhlíželi vrchol trhu celé minulé čtyři roky a nyní bylo jejich přání vyslyšeno. Nálada na trhu je pochopitelná, ale zcela mimo. Jen se opět ukazuje, že trhy předvídatelné nejsou, lidé ano. Příliš mnoho obchodníků chce dodržet zásadu FILO (FIrst in, Last out) – první nákup se prodává poslední. Je obtížné udržet ego na uzdě a je obrovský rozdíl mezi tím mít pravdu a mít zisk.

Ti, kteří se rozhodnou mít pravdu, často nakonec skončí bez zisku. Ti, kteří se rozhodnou mít zisk mají vždy nějaký obchodní plán. Obchodní plány jsou jen zřídka založeny na vyžírání dna a vrcholu, protože to je nejméně výdělečná strategie ze všech. Nejlepší informace o trhu poskytuje trh samotný z toho, co vidíme v grafu a zatím tu není žádná indikace toho, že by vrcholu již bylo dosaženo. Je možné, že již na vrcholu jsme, ale třeba také ne. Mnohem lepší strategií je držet se prověřeného obchodního plánu.

Podíváme se na to, co nám vzkazuje trh prostřednictvím grafu a zvolíme si k tomu E-Mini.

V grafu vidíme, že trhy tíhnou k růstům trvajícím 15 až 20 týdnů. Současný růst je ve 20. týdnu. Nějaká korekce tedy může přijít. Jestli tento týden, nebo příští se neví, a nedovíme se to, než tato situace nastane. Nicméně faktor času je zde vždy přítomný.

Minulý týden byl OKR, [Outside Key Reversal], který je definován tím, že týdenní cena vytvořila vyšší maximum a zároveň nižší minimum. V našem případě byla ještě zavírací cena nižší než v předchozím týdnu. Slovo reversal (=změna směru) nám dává představu, jaký krátkodobý směr můžeme očekávat. Tedy nikoli my, ale jaké očekává toto slovní spojení.

Jeden z faktorů, který může znehodnotit očekávání změny směru, je stálý rostoucí trend. Trend obyčejně má snahu vytrvat ve svém směru a nějakou dobu to trvá, než se trend otočí. Čas to je trpělivost a trpělivost je to, co chybí mnoha obchodníkům. Během posledních čtyř let zde bylo příliš mnoho očekávaných vrcholů a komentáře a analýzy po celou dobu označují, že jsme blízko vrcholu a brzy nastane změna směru.

V rostoucím trendu převažuje poptávka, to je zcela zřejmé. Aby se však trend zastavil, musí se dostavit nabídka a to se zatím nestalo. Existuje zde samozřejmě prostor pro korekci, ale není možné zjistit, jestli to bude normální korekce v trvání 9-10 dní, nebo to bude korekce signalizující možný konec rostoucího trendu.

Že zde existuje rostoucí trend, ještě neznamená, že bychom neměli být opatrní, nebo nepřipraveni na jeho možný zvrat. Nicméně opatrnost v tomto případě znamená připravenost vybírat zisky, případně posunovat těsněji příkazy stop. Neznamená to vstupovat do pozic na pokles. I v roce 2008 trvalo několik měsíců, než se vytvořil klesající trh.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Růstová hybnost ztratila něco na své síle během současného růstu. Všimněme si, že během růstu do bodu 2 byly cenové svíčky soustavně rostoucí. V současném růstu jsou svíčky vyšší, ale překrývají se. Když se svíčky překrývají, znamená to, že dochází k soubojům mezi nakupujícími a prodávajícími, ale až do teď nakupující stále vítězili.

Převážná část růstu do bodu 3 začala, když na začátku března cena překonala bod 2. Bod 2 tak utvořil podporu, což označuje šipka 1. Páteční pokles je stále nad touto úrovní a celá oblast cen je stále nad touto hodnotou. To je prorůstové znamení. Možná to nevydrží, ale dokud se tak nestane, stále platí, že musíme hodnotit fakta, tak jak jsou uvedena v grafu.

Páteční výprodej skončil s uzavírací cenou v polovině svíčky, a to znamená, že v trhu jsou stále přítomni nakupující, i kdyby těmi nakupujícími měl být osamocený FED. Kdyby měli nadvládu prodávající, skončila by cena někde v blízkosti svého pátečního minima. Vzhledem k přítomnosti rostoucího trendu tedy můžeme přemýšlet o pondělních vstupech do obchodů na růst.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Minimum na hodnotě 1529,50 z 15. března poskytne podporu pro budoucí testy a opakované testy, takže si na této úrovni namalujeme vodorovnou čáru. Páteční minimum je velmi zajímavé. Povšimněme si, že pokles do bodu A odpovídá stejně velkému poklesu B. Protože tyto dvě klesající vlny jsou stejně dlouhé, dá se usuzovat, že cena pravděpodobně neprolomí páteční minimum, i když nesmíme zapomínat, že v trhu se může stát úplně všechno.

Na minimu se také objevil nejvyšší obchodní objem. To přináší otázku, kdo tak veliký objem vytvořil? Jednoduchá odpověď zní – „smart money“. Veřejnost má tendenci následovat směr. Veřejnost nevytváří směr. Páteční minimum je NAD podporou z 15. března, což nám říká, že pokud by měli mít prodávající převahu, proč se jim nepovedlo srazit cenu ještě níž a nevyužili své prodejní hybnosti? Možná je to tím, že žádnou prodejní hybnost nemají.

Reakce na tento vysoký objem byla okamžitá a rostoucí. Pokud v pondělí uvidíme mírný pokles s malým objemem, pak to může indikovat možný vstup do obchodu na růst s nízkým rizikem. Jak jsme již uvedli na začátku, základní je vytvářet zisk a ten není nikdy garantován. Nicméně pokud soustavně vstupujeme do obchodů s vysokým ziskovým potenciálem, měli bychom mít výhodu.

Vývoj aktivity trhu je vždy nejlepším zdrojem informací a naším nejlepším průvodcem.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Zdroj: Michael Noonan

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí