Nekonečný tisk nových dolarů, obrovský dluh a inflace je přesto na takto nízkých číslech?

štítky Investice Stalo se čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Tyhle dvě protichůdné informace jdou přeci proti sobě- jinými slovy bychom měli zbystřit. Pokud něco naředíme, je logické, že tím snížíme hodnotu toho, co již existuje. A vzhledem k tomu, že FED pumpuje peníze do systému o sto šest od začátku krize (tedy od roku 2008), inflace by se měla dramaticky zvyšovat, ale to se neděje. Jestliže se nezvyšuje inflace, znamená to, že od zlata už toho čekat moc nemáme?

foto: graf – akcieatrhy.cz

Přesto, že stagnující míra inflace tvrdí opak, pojďme se podívat na skutečnosti, které tvrdí, že ředit měnu se nevyplácí.

Pokud se podíváme do historie, neúprosně na nás doléhá fakt, že velký dluh a zvyšující se deficit nakonec vedou k inflaci

Stát jednoduše nemůže uniknout velké inflaci, jestliže na zádech táhne obrovský dluh, který navíc neustále zvyšuje. Dříve nebo později ho chytne, a to aniž by ji zajímalo jakou politiku zadlužování FED zrovna razí, se projeví.

C. Reinhart a K. Rogoff zkoumali dopad zadlužování na inflaci a HDP, a na základě dat z většiny zemí světa dospěli k tomu, že pokud dluh překročí hranici 90%, dochází zpravidla ke zvýšené inflaci. (Když americký dluh překročil 90%, míra inflace se velmi rychle ztrojnásobila). Když se ale zaměřili na korelaci inflace a dluhu, zjistili, že se velmi často liší v čase. Jinými slovy inflace je s dluhem příčinně spojená, ale nepřicházejí ve stejný čas.

Jak daleko jsou spojené státy od této 90% hranice? Odhady říkají, že je už dávno překonaná, a že se teď míjí hranice 110% a do konce roku 2014 bude pravděpodobně překonaná hranice 120%.

Celkový deficit za první období Obamovy vlády činil 5,1 bilionu dolarů. Čím déle deficit trvá a čím větší je, tím rychleji se dolar přibližuje k růstu inflace. CBO nedávno oznámili, že deficit v roce 2013 klesl na 0,8 bilionu dolarů, skvělé zprávy, že? Ne tak docela, protože tento pokles byl tvořen navýšením daní. Utahování opasků ale způsobí vyšší nezaměstnanost, a tisknutí peněz bude pokračovat, a dokonce se zvýší. Dolar se tedy dostává do začarovaného kruhu, ze kterého není jednoduché uniknout, alespoň ne s nemalými následky. Na základě výše uvedených argumentů, je ale nevyhnutelné, že pokud bude FED dál pokračovat v tisknutí peněz, inflace se začne dramaticky zvyšovat. Jak dramaticky?

Hyperinflace se objeví rychle, a rychle nabývá velkých čísel

foto: graf – akcieatrhy.cz

Inflace v roce 1915 se pohybovala pouze okolo jednoho procenta. Během pouhých dvou let míra inflace vyletěla nad 17%, protože si začala vláda půjčovat na zbrojení. Ze dvou procent v roce 1945 se po dvou letech stalo 14% a 3% inflace v roce 1972 se vyhoupla na 11% v roce 1974. Je zřejmé, že by se dolar mohl velmi rychle stát objetí inflace, a že dnešní dvouprocentní stav může být pouze tichem před bouří. Můžeme to chápat jako jasné varování historií: „Nenechte se zmást nízkým CPI.“

Stát, který se zadlužuje má rád inflaci

Faktem zůstává, že inflace se líbí dlužníkům a dlužníci, pokud na to mají prostředky, budou inflaci hnát nahoru tak dlouho, dokud na to budou mít prostředky. Politici a bankéři tedy nemají žádný bezprostřední důvod pro zastavování inflace, navíc neexistuje ani žádné reálné řešení, jak se zbavit dluhů, než tisknutím peněz, protože šetřit už není kde a daně se nedají zvyšovat donekonečna. Kdyby se naopak situace zlepšila, peníze, které jsou teď drženy lidmi doma by vstoupili do systému, což by pravděpodobně míru inflace zvýšilo.

Na základě těchto faktů je závěr celkem jednoznačný. Kdy inflace přijde nevíme, ale víme, že důsledky budou značné. Výše uvedené skutečnosti říkají, že inflace je takřka nevyhnutelná, což nám poskytuje příležitost. Pokud máme nějaké dolary, můžeme se jich zbavit a nebo je uložit do drahých kovů, což je možné chápat jako pojištění proti inflaci, protože ve chvíli, kdy inflace vzroste do vysokých hodnot, drahé kovy už svůj pohyb vytvoří. Tzn., že drahé kovy jako zlato nebo stříbro, ač se nyní tam nezdá, mají před sebou poměrně solidní budoucnost.

Zdroj: tradingeconomics.com

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí