Investičko nebo podílový fond?

štítky Investice Penze Pojištění Spoření čtení na 3 minuty

foto: ilustrační fotografie

V uplynulých dnech jsme si nejprve vysvětlili, co je investiční životní pojištění a jak funguje. Dále jsme si ukázali další možnost spoření a to prostřednictvím podílových fondů. Proto, abychom byli schopni říci, který z těchto nástrojů je více či méně vhodný pro tvorbu rezervy, provede jejich vzájemné porovnání hned z několika hledisek.

Vhodnost investičního životního pojištění a podílového fondu pro tvorbu úspor na důchodový věk porovnáme na základě těchto hledisek:

Daňové zvýhodnění

Daňovým zvýhodněním zde rozumíme možnost daňových odpočtů od základu daně z příjmů. V tomto ohledu vyhrává investiční životní pojištění. Přímé investice do podílových fondů tento mechanismus zvýhodnění neznají.

Proto, aby mohly být daňové odpočty řádně uplatněny, musí být splněny určité náležitosti pojistné smlouvy.

Při splnění výše uvedených podmínek si můžete od základu daně z příjmu fyzických osob odečíst až 12 000 Kč za rok.

Předpokládaný výnos

Předpokládaný průměrný výnos u investičního životního pojištění je téměř srovnatelný s průměrným výnosem podílových fondů.

Případný rozdíl je zapříčiněn tím, že pojišťovny jsou v oblasti investic poměrně striktně regulovány a tudíž musí své investiční portfolio upravit tak, aby odpovídalo požadavkům regulátora.

Daň za zisku

V oblasti daní má výhodu podílový fond. Zatímco u investičního životního pojištění dochází ke zdanění vždy, u podílového fondu záleží na splnění určitých podmínek. Mluvíme o tzv. časovém testu.

Investiční životní pojištění

Vyplácí-li pojišťovna pojistné plnění pro případ dožití, musí část z vyplaceného obnosu odvést na dani. Krácena je ta část, která je dána rozdílem mezi vyplaceným plněním a vloženými příspěvky poplatníka. Pokud na danou smlouvu přispíval i zaměstnavatel, je základ daně ponížen i o tyto příspěvky. Srážkovou daň ve výši 15 % odvádí pojišťovna a klient tak obdrží již zdaněné plnění.

Podílový fond

Výnosy nepodléhají zdanění, je-li splněno, že doba mezi nabytím a prodejem investičního nástroje přesáhne 6 měsíců.

Poplatky

Rozdíl v této oblasti je především v nákladové náročnosti na investice. V případě podílového fondu klienti platí poplatky pouze danému fondu. Je důležité si uvědomit, že u investičního životního pojištění vystupuje pojišťovna jako investiční zprostředkovatel. Náklady jsou tedy mnohem vyšší, protože v sobě zahrnují jednak poplatek fondům a navíc také poplatek pojišťovně jakožto zprostředkovateli investic.

Zproštění od placení

Jak investiční životní pojištění, tak investice do podílových fondů umožňují nastavit „službu“ zproštění od placení.

V rámci investičního životního pojištění je zproštění od placení jednou z možných forem připojištění.

Přímé investice do podílových fondů jsou na dobrovolné bázi. Záleží samozřejmě na smluvních podmínkách daného fondu. Uzavření smlouvy s investiční společností můžeme chápat jako otevření osobního investičního účtu. Záleží na klientovi, zda bude pravidelně investovat, kolik bude investovat a v případě jednorázových investic je podstatné také načasování investice. Od toho se pak bude odvíjet zhodnocení jeho prostředků. V tomto ohledu se investice do podílového fondu jeví jako mnohem variabilnější.

Garance vložených prostředků

Návratnost vložených prostředků není garantována u žádného z těchto instrumentů. Nicméně je běžnou praxí, že řada klientů má uzavřené investiční životní pojištění a není si vůbec vědoma rizika, které nese. Naopak žije v domnění, že „spoří přes pojišťovnu“ a je to tedy bezpečnější než přímé investice. Naneštěstí pro ně tomu však tak není.

Závěrem

V našem malém testu zvítězily podílové fondy. Přímé investice jsou moderním typem spoření a to pro jakéhokoli klienta. Nicméně je zde důležitá role zprostředkovatele, který by měl být dostatečně kompetentní, aby klientovi dokázal vhodně poradit.

Investiční životní pojištění tak zdá se není příliš vhodným způsobem spoření. Nicméně jsou situace, kdy je přece jen lepší dát mu přednost. Investiční životní pojištění je pro klienty vhodným produktem, pokud se chtějí pojistit na neočekávané události jako je úraz, nemoc či v nejhorším případě smrt a zároveň uplatňovat daňovou úlevu. Dále je vhodným pro ty klienty, kteří chtějí mít jistotu, že v případě jejich smrti dostane jím určená osoba. Pojistné plnění nepodléhá dědickému řízení. Dalším případem, kdy může klient uchovat prostředky v rámci investičního životního pojištění, je exekuce. Pojištění a prostředky v rámci něho naspoření exekuci nemohou vstoupit do exekuce.

Šárka Pešková

Další články k tématu Financování důchodu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí