Wal-Mart nebo Walt Disney, velmi solidní akcie. Soros přesto razantně prodává.

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Soros Fund Management je soukromým fondem založeným Georgem Sorosem, který má v posledních čtyřech desetiletích zhodnocení více než deset procent prakticky každý rok. Jedná se o jeden z nejúspěšnějších fondů na světě.

George Soros je velmi úspěšný investor, který se mimo jiné již dlouho aktivně vyjadřuje ke krizi eura, ale jeho hlavním zaměřením jsou investice naakciovém trhu. V posledním čtvrtletí George Soros výraznám způsobem zasáhl do svých portfolií a cílem tohoto článku je zaměření na několik velkých společností, které z portfolia stáhl v posledním období. Jedná se o Elan Corporation Plc (ELN), Wal-Mart Stores (WMT), Walt Disney (DIS), EQT Corporation (EQT), a Dish Network (DISH).

Elan Corporation je biotechnologická společnost působící v USA, Irsku a dalších zemích. Její zaměření je na léčbu Alzheimerovy choroby, Parkinsonovo a roztroušené sklerózy. V současné době je jméno společnosti vlečeno kauzou související s její dceřinou společností Steve Cohens SAC Capital díky nepovolenému obchodování zasvěcených osob. Nicméně Elan přímo obviněna není. Soros prodal 72% svýchakcií v ELN.Akcie v letošním roce oslabily z lednových čtrnácti dolarů k deseti.

Wal-Mart Stores Inc je obří maloobchodní společnost se sídlem v Bentonville v Arkansasu. Společnost provozuje kolem 10 130 maloobchodních prodejen ve 27 zemích. V současné době má firma 2 miliony zaměstnanců. Wal-Mart čelil o tzv. černém pátku stávce tisíců zaměstnanců. Se svými zaměstnanci má však společnost více starostí. Nedávno mezi ně musela přerozdělit 5 milionů dolarů za nevyrovnané přesčasy a čelí žalobě z porušování minimálních mezd. Správce fondu rozprodal téměř polovinu svých držených akcií a podíl v WMT klesl z 4,87% na 1,98%. Čtvrtletní ziskové rozpětí společnosti je však velmi stabilní a očekávaný růst povzbuzující a to skoro 10% ročně v dlouhodobém pohledu. Společnost také vyplácí po řadu let velmi zajímavédividendy a v současné chvíli se dostává do nejzajímavějšího období roku, jelikož zvýšená spotřebitelská důvěra v předvánočním období je právě pro tento segment výrazným hnacím motorem. Bude však muset aktivně řešit své spory se zaměstnanci.

Walt Disney Company je zábavní společnost působící po celém světě. Založena byla v Burbanku v Kalifornii. Nedávno skoupila práva na značku Star Wars. Vlastně koupila celou společnost Lucas Film za neuvěřitelných 4000000000 dolarů. Soros prodal v posledním čtvrtletí 27% ze svého podílu v této firmě. Prognózy pro společnost jsou však stále velmi atraktivní. Odhadované tempo růstu je 12,55% ročně po dobu pěti let. Jedná se velkou pravděpodobností spíše o částečnou realizaci zisku, jelikož akcie posílily v posledním roce o 29,81%.

EQT Corporation je energetická společnost působící v USA. Založena byla v Pittsburghu a v posledním čtvrtletí prokázala sice zvýšení tržeb, avšak došlo ke snížení ziskovosti. Ačkoliv se však zvýšil obrat, pokles zisku byl skutečně markantní a to na 21 centů z 1,19 dolaru v minulém roce. Fond uvolnil do trhu čtvrtinu svých akcií společnosti. Od začátku roku posílily její akcie 14,88%, její příjmy neustále stabilně rostou, avška ty zisky výrazně klesají. Společnost vyplácí pravidelně zajímavé dividendy.

Dish Network poskytuje rozhlasové a televizní služby a založena byla v Coloradu. Na konci roku evidovala 13967000 zákazníků s předplacenými službami. V současné chvíli pracuje na 4G síti, aby mohla konkurovat AT&T a Verizon. Dá se však říci, že tento vývoj nepostupuje tak rychle, jak se očekávalo a v současné chvíli se to tak podepisuje na konkurenceschopnosti společnosti. Fond vyprodal deset procent ze svého podílu, nicméně i nadále drží významný podíl. Od začátku roku posílily akcie firmy o 23,21%, nicméně v současné chvíli se spíš pohledy investorů zaměřují na klesající zisky.

Kamil Beran

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí