I dohoda musí být písemně

štítky Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V Česku stále pracuje poměrně hodně občanů načerno. Vymlouvat se přitom při kontrole na uzavřenou ústní dohodu o provedení práce není přitom možné. Od roku 2011 musí být i dohoda o provedení práce uzavřena písemně, jinak je neplatná.

Před rokem 2011 řada zaměstnavatelů při prováděné kontrole ze strany úřadu práce nebo České správy sociálního zabezpečení vymlouvala, že má se zaměstnancem uzavřenu dohodu o provedení práce. Tento postup však již není možný. Práce na černo se přitom nevyplácí nejenom objednateli práce, ale také vykonavateli této práce. Pokuty jsou skutečně vysoké.

Při práci na dohodu o provedení práce tedy mějte vždy řádně dohodu sepsanou písemně. V opačném případě se do problémů dostane nejenom objednatel práce, ale i vy jako vykonavatel práce.

Práce na černo – daňové úniky

Z vykonané práce na černo neplatí zaměstnavatel ani zaměstnanec žádné povinné odvody, tedy daň z příjmu fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění. Legislativně je práce na černo (tj. nelegální práce) upravena v § 5, písmenu e) zákona o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.). Nelegální prací se rozumí práce fyzické osoby pro právnické osoby nebo fyzickou osobu a nejedná se přitom o práci na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy nejedná se o manžela (manželku) nebo dítě této osoby. Dále se nelegální prací rozumí práce cizince, který vykonává práci v rozporu s vydaným povolením k zaměstnání nebo bez tohoto povolení k zaměstnání.

Finanční sankce jsou vysoké

V případě, že kontrolní orgány prokáží práci na černo, tak musí zaměstnavatel počítat s vysokými pokutami. Maximální pokuta totiž činí od letošního roku 10 miliónů korun. Minimální pokuta přitom činí 25 tisíc Kč. Pokutě se však nevyhne ani občan pracující na černo. Od letošního roku může dostat pokutu 100 tisíc Kč. Pokud občan během práce na černo pobíral podporu v nezaměstnanosti či jiné dávky, tak je musí vrátit.

Zaměstnávání bez povolení je trestný čin

Zaměstnávat cizince bez pracovního povolení se rozhodně zaměstnavateli nevyplatí. Práci na černo se totiž snaží potírat i Evropská unie, která vydala několik směrnic k potírání práce na černo. Tyto směrnice musely být přitom zabudovány do právního řádu jednotlivých členských zemí EU. Od ledna letošního roku v případě, že kontrolní orgán zjistí, že zaměstnavatel zaměstnává cizince bez pracovního povolení, tak musí zaměstnavatel počítat s tím, že dle zákona č. 427/2001:

  • Bude hradit náklady související s vyhoštěním cizince (náklady na vyhoštění cizince dosahují desetitisícových částek v závislosti na zemi původu cizince).
  • Současně zaměstnavatel musí hradit všechny zdravotní náklady za lékařskou péči poskytnutou cizinci před opuštěním Česka. V případě vážnější nemoci nebo složitějšího zákroku se může jednat i o stotisícové částky.

Zaměstnávání cizinců je přitom samozřejmě i trestným činem. V trestním zákoníku (č. 40/2009 Sb.) je v § 342 upraveno neoprávněné zaměstnávání cizinců. Sazba se pohybuje od 6 měsíců po 5 let.

  • Kdo ve větším rozsahu neoprávněně zaměstná nebo zprostředkuje zaměstnání cizinců zdržujících se neoprávněně na území České republiky, nebo kdo ve větším rozsahu neoprávněně zaměstná nebo zprostředkuje zaměstnání cizinců, kteří nemají platné povolení k zaměstnání podle jiného právního předpisu, bude potrestán odnětím svobody až na šest měsíců, propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo zákazem činnosti.
  • Odnětím svobody až na jeden rok bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený čin jako člen organizované skupiny, za úplatu, nebo opětovně.
  • Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného značný prospěch.
  • Odnětím svobody na jeden rok až pět let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

Petr Gola

Další články k tématu Jak na dohody?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí